Германия с изненадващо решение за ваксината на "AstraZeneca"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
22:11 / 02.04.2021
1733
Хората под 60 години, които вече са били ваксинирани с първа доза от британската ваксина на AstraZeneca, ще получат втора доза от друг препарат, пише "Дойче веле". Постоянната ваксинационна комисия към института "Роберт Кох" преработи своите указания за ваксиниране в Германия.

В новия текст се казва следното: "На хората, ваксинирани за първи път с британската ваксина, се препоръчва втора доза с някоя от mРНК-ваксините 12 седмици след първата инжекция".

По отношение на рисковете, свързани с поставянето на два различни типа ваксини, председателят на постоянна ваксинационна комисия Томас Мертенс заяви пред "Шпигел", че експерименти върху животни са показали, че имунната реакция в подобен случай е еднаква. Засега обаче не е научно доказано колко висока защита се осигурява в този случай при хора.

Мертенс изрази надежда, че скоро ще се появят съответните данни. Според него, в момента може само да се спекулира, доколко рисково е двойното ваксиниране с препарат на AstraZeneca. От негова гледна точка, би било редно да не се експериментира, а просто да се приеме алтернативно решение – за втора инжекция с друга ваксина.

В Германия спряха да ваксинират с AstraZeneca хора под 60-годишна възраст, тъй като в тази възрастова група бяха регистрирани 31 случая на много редки мозъчни тромбози. Девет души починаха от това усложнение.

В Германия до момента са поставени общо 2,7 милиона дози от британската ваксина. Експерти подозират, че рискът, който е извънредно малък, се отнася предимно до по-млади хора и до жени.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е 65-годишен, се ваксинира вчера с британската ваксина на AstraZeneca. Според него, ваксините са решаващото средство за преодоляване на пандемията, пише Блиц. Щайнмайер отправи апел към всички да се възползват от възможността за ваксинация. След Великден личните лекари в Германия също ще започнат да ваксинират.

Виж коментарите (1)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).