Глен Грант: България рискува сигурността на НАТО и застрашава живота на пилотите

Автор: Цвети Тончева
Коментари (3)
10:12 / 07.07.2021
1616
"Черната кутия“ на падналия изтребител МиГ-29 трябва да бъде изпратена единствено само до съюзническа и доверена държава, а не до Русия. Такава позиция изрази подполковник Глен Грант, британски военен експерт, предава БГНЕС. На 9 юни МиГ-29 изчезна по време на военно учение във водите край град Шабла. Неговият пилот майор Валентин Терзиев беше обявен за загинал. Той беше погребан на 30-и юни. В края на юни беше открита и черната кутия на разбилия се самолет.

Подполковник Грант препоръча "черната кутия“ да бъде изпратена в Украйна, която е лоялен съюзник на НАТО. Според него историята ни е дала многобройни примери, като последните са свързани с анексирането на Крим от Москва през 2014 г., че на Русия не можем да се доверим.

"Не е необходимо България да продължи да поема рискове, като нейните пилоти летят на МиГ-29. Съюзните сили на НАТО за Air Policing, базирани в Румъния, могат да покрият и България, докато пристигнат нови модерни самолети", заяви подполковник Грант.

"Огромните пари, спестени от прекратяването на използването на МиГ-29, могат да бъдат похарчени веднага за други проекти, като например бронирани маши за пехотата или закупуването на така необходимите съвременни безпилотни летателни апарати“, посъветва британският военен експерт, който е работил по военните реформи в Полша, Украйна, Чили и др.

Продължаването на военно-техническото сътрудничество с Москва отслабва НАТО в ключов регион като Черно море. "Продължавайки да се отнася с опасната Русия като безопасна, България рискува сигурността както на съюзниците си в НАТО, така и на нацията, плащайки скъпо за това удоволствие“, обобщи подполковник Грант.

Виж коментарите (3)

Още по темата (103):
11.03.2024 Разследването на смъртта на военния пилот Валентин Терзиев се подновява
24.11.2023 Военният съд в Сливен постанови разследването за смъртта на пилота Валентин Терзиев да продължи
09.11.2022 Вдовицата на пилота Терзиев: Да разследват трима генерали от ВВС!
08.11.2022 ВОП-София: Немарливо изпълнение на дейността от страна на командващия обучението е довело до катастрофата на изтребителя
08.11.2022 Съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев заяви, че отговорният за смъртта на съпруга й дори не е разследван 
08.06.2022 Съпругата на майор Терзиев: Склонна съм да вярвам, че по погрешка е свален
Още новини от Международни новини:
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун
Енергийният министър отива в Турция, за да предоговаря споразумен...
15 българи арестувани в Испания, ето каква е била незаконната им ...
Европейският парламент одобри законодателната реформа за по-ефект...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).