Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Иран изпраща ракети и дронове на Русия
Автор: Екип Varna24.bg 17:44 / 18.10.2022Коментари (0)703
©
Иран е обещал да предостави на Русия ракети земя-земя, както и повече безпилотни самолети, съобщиха за Reuters двама високопоставени ирански служители и двама ирански дипломати - ход, който вероятно ще разгневи САЩ и други западни сили.

Сделката е била договорена на 6 октомври, когато първият вицепрезидент на Иран Мохамед Мохбер, двама високопоставени служители от мощната иранска революционна гвардия и служител от Висшия съвет за национална сигурност посетиха Москва за разговори с Русия относно доставката на оръжията.

"Руснаците поискаха повече безпилотни самолети и ирански балистични ракети с повишена точност, особено от рода на ракетите "Фатех" и "Золфагар"," казва един от иранските дипломати, който е бил информиран за пътуването.

Западен служител, информиран по въпроса, потвърди това, като заяви, че има споразумение между Иран и Русия за предоставяне на балистични ракети земя-земя с малък обсег, включително Золфагар.

Иранският дипломат отхвърли твърденията на западни служители, че подобни трансфери нарушават резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2015 г.

"Къде се използват те, не е тема на продавача. Ние не заемаме страна в украинската криза като Запада. Искаме прекратяване на кризата с дипломатически средства", заяви дипломатът.

През последните седмици Украйна съобщи за поредица от руски нападения с използване на произведени в Иран безпилотни летателни апарати Shahed-136. Иран отрича да е доставял безпилотни самолети на Русия, а Кремъл във вторник отрече неговите сили да са използвали ирански безпилотни самолети, за да атакуват Украйна.

Запитан дали Русия е използвала ирански дронове в кампанията си в Украйна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Кремъл не разполага с информация за използването им.

"Използвано е руско оборудване с руска номенклатура", каза той. "Всички допълнителни въпроси трябва да бъдат насочени към Министерството на отбраната".

Министерството не отговори веднага на молбата за коментар.

Появата на ирански ракети в допълнение към безпилотните летателни апарати в арсенала на Москва във войната с Украйна ще повиши напрежението между Иран и САЩ и други западни сили.

Държавният департамент на САЩ прецени, че ирански безпилотни самолети са били използвани в понеделник при атаката в сутрешния час пик срещу украинската столица Киев, заяви американски служител. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер също обвини Техеран в лъжа, когато заяви, че ирански безпилотни самолети не са използвани от Русия в Украйна.

Европейски дипломат посочи, че според оценката на неговата страна на Русия ѝ е все по-трудно да произвежда оръжия за себе си предвид санкциите срещу индустриалния ѝ сектор и затова се обръща към внос от партньори като Иран и Северна Корея.

"Безпилотните самолети и ракетите са логична следваща стъпка", каза европейският дипломат.

Затруднени от западните икономически санкции, иранските управници се стремят да укрепят стратегическите си връзки с Русия, за да се противопоставят на нововъзникващия, подкрепян от САЩ арабско-израелски блок от Персийския залив, който би могъл да измести баланса на силите в Близкия изток встрани от Ислямската република.

Иранските управници са подложени на натиск и от общонационалните демонстрации, които бяха разпалени от смъртта в ареста на 22-годишна жена, задържана за "неподходящо облекло".

Няколко държави от Европейския съюз призоваха в понеделник за санкции срещу Иран заради доставките на безпилотни самолети за Русия, тъй като блокът се споразумя за отделен набор от санкции заради потушаването на размириците в Техеран.

"Руснаците искаха да купят стотици наши ракети, дори такива със среден обсег, но ние им казахме, че скоро можем да доставим няколкостотин от исканите от тях ракети с малък обсег "Золфагар" и "Фатех 110", които са с клас "земя-земя" - каза един от служителите по сигурността.

"Не мога да ви кажа точното време, но скоро, много скоро те ще бъдат доставени на 2 до 3 пратки."

Москва изрично е поискала ракети "земя-земя" с малък обсег на действие "Фатех 110" и "Золфагар", а доставката ще се осъществи за максимум 10 дни, каза друг ирански дипломат.

Залогът е голям за Иран, който преговаря със западните държави за съживяване на споразумението от 2015 г., което облекчава санкциите срещу Техеран в замяна на ограничения в ядрената му дейност.

Преговорите са в задънена улица и всякакви спорове между Техеран и западните сили относно продажбите на оръжие на Русия или потушаването на размириците в Иран могат да отслабят усилията за сключване на споразумение.

Съединените щати са съгласни с британските и френските оценки, че доставката на Иран на безпилотни самолети за Русия би нарушила резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, с която беше одобрено споразумението от 2015 г., заяви в понеделник говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател.

Няколко високопоставени ирански служители са възмутени от "несправедливите" планирани санкции срещу Иран заради оръжейните му доставки за Русия, казва европейски дипломат.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Тежка катастрофа в столицата: Момче и момиче са загинали!
Бум на коклюш в България
Арестуваха певицата Диона
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: