Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Клиентите полудяха по телефони втора ръка
Автор: Екип Varna24.bg 11:28 / 14.01.2023Коментари (0)789
©
Анализаторската компания IDC установи, че глобалните доставки на обновени и употребявани смартфони са достигнали 282.6 милиона през 2022 г. спрямо 253.4 милиона през предходната година - това представлява увеличение от 11.5%. Предвид че компании като Apple, Google, Samsung и Nokia предоставят актуализации за по-дълго време на своите устройства, дори телефони на две години могат да работят с най-новия софтуер.

Според IDC този темп на растеж се очаква да продължи до 2026 г., a прогнозите са, че тогава доставките ще достигнат 413.3 милиона с общ годишен темп на растеж от 10.3%, пише hicomm.bg.

"Пазарът на употребявани и фабрично възстановени смартфони успя да нарасне с 11.5% през 2022 г. благодарение на възстановяването от 6.1%, на което станахме свидетели на новия пазар за 2021 г.“, казва Антъни Скарсела, мениджър проучвания в Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker на IDC.

"Използваните устройства демонстрират по-голяма устойчивост на пазарни инхибитори, отколкото продажбите на нови смартфони, тъй като апетитът на потребителите остава висок в много региони. Атрактивните цени на тези апарати са от решаващо значение за растежа, тъй като икономиите на разходи остават основното предимство. Въпреки това борбата с инвентара от висок клас поради удължените цикли на опресняване на новия пазар доведе до растежа на цените на употребявани апарати, които скочиха с над 11% през 2022 г.“

Интересно е да се отбележи, че употребяваните смартфони заемат по-голям пазарен дял в останалия свят в сравнение със Северна Америка. През 2022 г. доставките на употребявани устройства съставляват 26% от всички доставки в Северна Америка, но в останалия свят тази цифра е 74%. Това вероятно се дължи на факта, че устройствата втора употреба са по-евтини от закупуването на нови. До 2026 г. IDC очаква доставките на телефони втора употреба да намалеят до 25.1% в Северна Америка и да нараснат до 74.9% в останалия свят.

Освен очевидните ползи от закупуването устройства втора употреба има и екологичен фактор. Въпреки че околната среда може да не е основната причина, практиката да се купуват телефони втора употреба държи телефоните далеч от депата за електронни отпадъци за по-дълго време. В някои случаи, когато телефоните се връщат на OEM производителите, материалите се използват повторно, какъвто е случаят с Apple и нейните роботи за разглобяване.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: