Кой е Евгений Пригожин, който разтърси спокойствието на Кремъл

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:59 / 24.06.2023
951
Зад метежа, който разтърси спокойствието на Кремъл, стои частната военна компания "Вагнер". Тя се ражда през 2014 година, след анексирането на Крим. Начело на "Вагнер" застава Евгений Пригожин. Лежал е в в затвора за грабеж, продавал е хот дог, сервирал е на Джордж Буш-младши, предават от БНТ. 

Кой е човекът, осмелил се да предизвика Путин и какво представлява частната армия "Вагнер"?

"Сега не ми е нужен вашият криминален талант, за да убивате врага. Постарайте се да не се връщате в затвора. За да дойдете при нас - на война, няма нужда пак да лежите! Хайде и успех!" - Евгений Пригожин, 17.01.23 г.

Поредната група затворници, които е успял да вербува Евгений Пригожин. Практиката осъдени да се изпращат на фронта започна около половин година след началото на войната през 2022 г. 180 дни на фронта и снемане на всички обвинения - това обещават Пригожин и "Вагнер". За Пригожин животът зад решетките не е непознат. През 1981 година влиза в затвора за грабеж. Освободен през 1990 г. Започва да продава хотдог на улицата. През 1997 г. година вече е собственик на ресторант. Компанията му за кетъринг обслужва руския елит, оттам идва и прозвището му "Готвачът на Путин". По-късно поема изхранването на руската армия. През 2014 г. - при незаконното анексиране на Крим, на място действат военни без отличителни знаци. По-късно става известно, че това са "вагнеровци". Тогава, по думите на Пригожин, се ражда частната военна групировка. Кръстник на военното формирование, което освен със жива сила, разполага с бойни машини и самолети, е Дмитрий Уткин, бивш член на руските елитни части, известен с любовта си към германския композитор Рихард Вагнер. Според британски военни анализатори групата е подкрепена от подразделенията на ГРУ в Донбас. Целта ѝ - да налага интересите на Русия, да действа там, където редовната армия не може.

"Пригожин не е рицар в бляскави доспехи. Той е главорез, меко казано и направо убиец", заяви Джеймс Никси, директор на програмата Русия - Евразия, Чатъм Хаус.

След 2014 година името "Вагнер" се чува в Сирия, подкрепят проправителствените сили в Мали, Либия, Судан, Мозамбик. Свързва се с различни дейности - охрана, военни обучения, доставка на оръжие. През 2021 г. ЕС ги обвинява в убийства, мъчения и екзекуции. Вашингтон също следи Вагнер.

"Групи като "Вагнер", които са отговорни или експлоатират несигурността, заплашват стабилността, подкопават държавното управление, ограбват природните богатства, нарушават човешките права" - Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ, 15.12.22 г.

Година по-късно "Вагнер" е определен от Вашингтон като "значима международна "престъпна организация. Междувременно Пригожин е разработил и фабрика за тролове, с цел намеса в политически процеси по света. В началото на войната, според германски експерти, "Вагнер" е трябвало да ликвидира част от политическия елит в Украйна. Разбира се, няма 100% сигурност, казват те. Бойците на "Вагнер" са активни в боевете и почти година се сражават за Бахмут, откъдето се изтеглиха през юни. Но Пригожин става все по-критичен към Москва, и най-вече към министерството на отбраната и към начина, по който води войната. Многократно иска боеприпаси, подава сигнали за злоупотреби.

"Не ни достигат 70% боеприпаси! Шойгу, Герасимов! Къде са ми боеприпасите?! Имаме недостиг на боеприпаси! Ако давахте нормата боеприпаси, те щяха да са пет пъти по-малко. Те дойдоха тук като доброволци и умират, за да можете вие да се ширите в луксозните си кабинети!" - Евгений Пригожин, 05.05.23 г.

Първоначално Кремъл отрича всякаква връзка с "Вагнер". През 2020 година обаче разследване на Инсайдър, Белингкат и Шпигел доказва, че дезинформацията и военните операции на Пригожин и "Вагнер" са тясно свързани с руското министерство на отбраната и военното разузнаване ГРУ. В началото на годината говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия почита героите си и че сред тях са и бойците на "Вагнер".

Виж коментарите (0)

Още по темата (4524):
04.05.2024 Русия обяви за издирване и Петро Порошенко
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
Още новини от Международни новини:
Почина известен бизнесмен, смятан за "инвестиционната легенда" на...
Нови забрани за алкохола и по-големи санкции за туристите в Майор...
Любимата напитка на българите поскъпна
Проучване: Вижте кои са най-безопасните места, ако започне Трета ...
Финансист каза на какво се дължи поскъпването на европейските акц...
2,8 милиона души по света са засегнати от множествена склероза, а...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).