Лавров: Ще бъда признателен на България, ако има сведения какви военни обекти е поразила Украйна в Русия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
19:12 / 30.06.2023
1168
Руските въоръжени сили не атакуват граждански обекти на територията на Украйна. Това заяви на пресконференция министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в отговор на въпрос на БНР. 

Сергей Лавров обвини украинските военни, че разполагат тежка техника в дворовете на жилищните сгради и на територията на училищата и допълни:

"Моля, да не забравяте, че от началото на специалната военна операция има множество факти, когато украинските военни подразделения са разполагали тежка техника в дворовете на жилищните сгради, на територията на училищата и даже в помещенията. Нашата армия никога не избира съзнателно за цели граждански обекти и никога не стреля просто така. Всичко се насочва към обектите на военната инфраструктура", посочи Лавров и на свой ред обвини украинската армия, че атакува граждански обекти на територията на Русия. 

"Ако в България, като приятел на сегашния киевски режим, има някакви сведения какви военни обекти е поразила Украйна на руска територия, за да оправдаят по някакъв начин това, което вършат, обстрелвайки жилищни квартали, ще бъда много признателен", заяво Лавров.

Попитан дали може да потвърди официалните данни на ООН за броя на цивилните жертви в Украйна, Лавров отговори: 

"Нямам информация откъде ООН взема своите сведения. Поне към нас не са се обръщали с такива въпроси".

По последни данни на върховния комисар на ООН за правата на човека убитите цивилните в Украйна от началото на руското военно нахлуване там са над 9000, а ранените - повече от 15 000.

В отговор на въпрос на БНР дали, според него, така наречената от Русия “специална военна операция" е довела до подобряване на хуманитарната обстановка не само в Донбас, но и в цяла Украйна и на граничещите с нея руски територии, Лавров попита:

"Нормална ли е хуманитарната ситуация, когато след подписването на Минските споразумения, даже година преди това, след държавния преврат, ежедневно, независимо от Минските споразумения и резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която ги одобри, бомбардираха граждански обекти: училища, болници, детски градини?".

Лавров обвини мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Донбас, в която, по думите му, имало и български представители, че дълго време не е предоставяла уточнени данни за това кой кого обстрелва.

Виж коментарите (2)

Още по темата (4524):
04.05.2024 Русия обяви за издирване и Петро Порошенко
04.05.2024 Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
Още новини от Международни новини:
Проучване: Вижте кои са най-безопасните места, ако започне Трета ...
Финансист каза на какво се дължи поскъпването на европейските акц...
2,8 милиона души по света са засегнати от множествена склероза, а...
В Гърция бият тревога
България и Грузия отварят нови възможности за развитие на транспо...
ВМРО-ДПМНЕ: Македония има нов президент и ново правителство


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).