Лъчезар Милушев: Стрелецът от Мейн е планирал всичко, средата за сигурност е променена

Автор: Петя Кузева
Коментари (1)
11:30 / 28.10.2023
892
Заподозреният за стрелбата в Мейн Робърт Кард, кото уби 18 души, е намерен мъртъв след тридневно издирване. Смята се, че той се е самопрострелял и е починал от "самонараняване", пише Sky News.  Стотици полицаи, ФБР и представители на всички служби бяха мобилизирани в издирването му.

Броени часове преди намирането му със зам.-ръководителя на Центъра за изследване на екстремизма и тероризма д-р Лъчезар Милушев коментираме темата за най-масовата стрелба с най-много жертви в САЩ за тази година на базата на факти, които виждаме в американските медии. Това е 565-тата масова стрелба в страната само за тази година и това е нещо необичайно и ново специално за Съединените американски щати, където оръжията са по-широко достъпни. 

"Характерното в случая е, че отново виждаме един високо подготвен човек, както го нарече вчера и шерифът в едно интервю, че това е лице, което представлява интерес, не е доказано в момента, но докато този човек не бъде установен, неутрализиран, в крайна сметка да бъде под контрол на властите, точно заради това те са разпоредили мерки хората да не излизат от домовете си", каза експертът в специално интервю за "Фокус"

40-годишният Робърт Кард е сертифициран инструктор по огнестрелни оръжия и член на резерва на армията на САЩ и неговият опит правеше усилието да бъде открит едновременно предизвикателство и опасно.

"Той е инструктор по стрелба. Интересното е, че е бивш военен, т.е. човек, който при всяко положение има специализирана подготовка, ловец, добре познаващ региона. Интересно е също да се отбележи, че този акт, нещо, което е характерно за такива, че те не са толкова импулсивни, колкото са предварително подготвени", подчерта Милушев.

Специалистът по национална сигурност даде пример с трагедията в Сърбия отпреди няколко месеца, когато когато 13-годишен ученик, седмокласник, уби 9 свои съученици. 

"При него, знаете, имаше списък, конкретно хора са търсени – негови съученици, които той ги е прострелвал съвсем хладнокръвно. Там случаят е доста интересен и характерен, защото това е дете от семейството на високо образовани родители, с добро обществено положение.

То е определяно като добро момче, било е и отличник, но просто обществото не е могло да хване момента на радикализирането му, т.е. когато той започва вече да излиза извън рамките на обществено приемливото. И както в случая със срелеца в САЩ, този човек две седмици е бил в психиатрична клиника, въпреки всичко продължава да има оръжие. Сега при него може би някакъв, което е характерно при бившите военни и полицаи, това е един посттравматичен стрес, който може да се отключи много години след това, и разбира се под влиянието на негова си лична среда, на обществена среда. И тук пак виждаме този елемент на планирането. Т.е. двете места, ресторантът и боулинг залата са били на разстояние около 6.5 км. Това означава, че стрелецът го е планирал, че трябва да влезе в едното, да стреля, оттам да се придвижи до другото, също да стреля, и след това да се укрие", разясни експертът от Центъра за изследване на радикализацията и тероризма. 

Според него, въпреки че както и той, най-вероятно и полицията в САЩ няма цялата фактология в момента, действията на стрелеца са били предварително планирани. 

"Спомняте си случая в Крейкчърч  също. Това са предварително планирани неща, включително в Крейкчърч  е имало и медиен елемент – да се покаже точно е сниман този акт. И това са типични елементи на радикализация", каза Милушев.

Процесите по радикализация в световен мащаб вървят по различни причини, които са много.

"Това е един дълбока анализ, но социално неравенство, комуникациите, които издигат Аз-ът на човека на все по-високо ниво, затваряме се в себе си, младото поколение най-вече, което е много притеснително, определено променя средата за сигурност. Без да говорим за конфликти, за военни действия и открити неща, просто обществото ни, съвременните общества променят структурата си", предупреди той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (8):
28.10.2023 Как да действаме при масова стрелба: Барикадирането и изключването на телефона спасяват човешки животи, говори Лъчезар Милушев
28.10.2023 Заподозреният за стрелбата в Мейн е открит мъртъв
27.10.2023 Намериха бележка в дома на стрелеца от Мейн, 14-годишно момче и баща му са сред жертвите
26.10.2023 Поне 18 са убитите в Мейн, "въоръжен и опасен" стрелецът-беглец е награждаван военен
26.10.2023 ФБР е по петите на стрелеца от Мейн, убитите са поне 16 души
26.10.2023 Смъртоносните тайни на AR-15, предпочитаното оръжие за масовите убийци в
САЩ
Още новини от Международни новини:
Международен анализатор за смъртта на иранския президент: Можем д...
Николай Рашков: В ЕС липсва експертиза на тема "Транспорт и логис...
Проф. Владимир Чуков: Всякакви версии за инцидента с Раиси са "на...
Заподозреният за покушението срещу Роберт Фицо ще се изправи пред...
ЕС наложи санкции срещу "Гласът на Европа" и още три руски медии
Фицо претърпя още една операция


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).