Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Луиз Инасио Лула да Силва е новият президент на Бразилия
Автор: Иван Христов 08:40 / 31.10.2022Коментари (0)537
©
Луис Инасио Лула да Силва спечели президентските избори в Бразилия в драматично завръщане на левия политик, който лежa в затворническа килия само преди три години по обвинения в корупция, съобщава Bloomberg.

Той победи действащия президент Жаир Болсонаро с 50,9% срещу 49,1% от гласовете на балотажа в неделя, според официалните данни. Това сигнализира за промяна в посоката за най-голямата икономика в Латинска Америка след разгорещена кампания, която показа изключителна поляризация сред електората, и бележи първия път, когато действащ президент в Бразилия губи кандидатура за преизбиране.

Както следва от данните, актуализирани в реално време на уебсайта на Върховния избирателен съд (който функционира като ЦИК), почти 60 милиона души (50,37%) са гласували за лидера на Работническата партия, докато почти 57,9 милиона са подкрепили неговия консерватор съперник (49,13%). Докато не бяха обработени две трети от протоколите, Болсонаро беше начело, но Лула да Силва намали разликата главно благодарение на гласовете, подадени за него в североизточните щати, които традиционно подкрепят социалистите.

Избирателната активност беше под 80%, почти 32 милиона души не се явиха в избирателните секции.

В неделя Бразилия проведе втория тур на общите избори, по време на които гражданите гласуваха за бъдещия президент на страната и губернаторите на 12 щата. Привържениците на Лула да Силва загубиха битката в трите основни щата на страната - Минас Жерайс, Рио де Жанейро и Сао Пауло.

Президентът на САЩ Джо Байдън бързо поздрави Лула, като каза, че изборите са били "свободни, честни и заслужаващи доверие“. Китай, най-големият търговски партньор на Бразилия, също отправи комплимент към новоизбрания президент в публикация в "Туитър“ от местното си посолство. Председателят на долната камара на Бразилия Артур Лира, съюзник на Болсонаро, написа в социалните медии, че "волята на мнозинството не трябва да се оспорва“, докато ръководителят на Сената Родриго Пачеко похвали системата за електронно гласуване в страната.

Действащият президент обаче все още не е признал или коментирал резултатите. Лула каза на поддръжниците си, че не е получил телефонно обаждане от Болсонаро, а вестник O Globo пише, че той е бил недостъпен дори за най-близките си съюзници.

"Смятам се за възкръснал“, отбеляза Лула в първата си реч като новоизбран президент в Сао Пауло. "Опитаха се да ме погребат жив."

Той обеща да обедини отново страната след разделителната кампания, възстановявайки връзките с други държавни институции. Първата му цел, добави той, е "отново да сложи край на глада“, като същевременно привлече чуждестранни инвеститори за реиндустриализация на най-голямата икономика в Латинска Америка. Той също така обеща "нулево обезлесяване“ на Амазонка.

В центъра на Рио де Жанейро тълпата, която се беше събрала пред общинската камара на града, за да гледа резултатите, избухна в ликуване, когато бяха обявени окончателните резултати. Облечени в червено привърженици на новоизбрания президент изстрелваха ракети от бутилки и хвърляха бира въздухът. Двойки се прегръщаха, други плачеха.

"Бяха четири много тежки години, загубих работата си по време на пандемията и виждам, че толкова много други се борят да се справят“, каза Флавио Нема, на 25 години, учител по история без работа. "Няма да е лесно за Лула, той има конгрес срещу себе си.“

Изборите разкриха разделението между значително малцинство, което подкрепя дясната, популистка реторика на Болсонаро, и предимно по-бедните избиратели със спомени за по-добри времена при управлението на Лула, който ръководеше икономическия скок на фона на бума на износа на стоки, когато управляваше страната от 2003 до 2010 г., коментира Bloomberg.

Въпреки триумфа си новоизбраният президент ще се изправи пред разделена страна и разделен конгрес, като съюзниците на Болсонаро имат голямо присъствие и в двете камари, освен че контролират трите най-гъсто населени щата на страната, Сао Пауло, Минас Жерайс и Рио де Жанейро.

"Предизвикателството пред Лула да управлява е по-голямо от това да спечели изборите. Бразилското общество трябва да бъде преустроено в своята институционална и фискална основа“, посочва Каролина Ботело, политолог от Института за напреднали изследвания към университета в Сао Пауло. "Лула ще трябва да възстанови вътрешното и външното доверие на финансовите агенти и гражданското общество.“








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: