Македонският премиер отрече за тайни преговори с България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:44 / 07.04.2022
891
Македонският премиер Димитър Ковачевски заяви днес пред журналисти, че няма никакви тайни преговори или разговори с България и че всичко, което се обсъжда, вече е известно.

"По спора на РСМ с България е нужно бързо решение, но не и прибързано. В момента се водят преговори, но все още няма взаимно приемливо решение", заяви днес македонският премиер Димитър Ковачевски.

Запитан от журналисти за възможна дата, той отвърна: "Никога не съм се обвързвал с дати. Винаги съм казвал, че имаме нужда от бързо, но не и прибързано решение. Външните министерства на двете страни работят по политическите въпроси. Тези политически въпроси се обсъждат на срещи в съответствие със стандартите на международните отношения. В момента работим по обмен на идеи по отворени политически въпроси и щом има документ или решение, което е приемливо и за двете страни, то ще бъде съобщено на институциите в България в съответствие с техните законови процедури и у нас в съответствие с нашите разпоредби и нашите закони. В момента няма такова взаимно приемливо решение", каза Ковачевски.

Премиерът на РСМ отговори и на въпрос относно информацията, че има лица, работещи в държавни институции и такива, които на практика са работили, за да не се постигне споразумение между Република България и Република Северна Македония и подчерта, че случаят ще бъде разгледан съгласно процедурите. "Аз и министърът на външните работи имахме тази информация още първия ден. Нормално е в рамките на Министерството на външните работи да се процедира съгласно изискванията на съответните служби, но не мога да кажа повече, защото е класифицирана информация", каза Ковачевски.

Също днес албанският премиер Еди Рама заяви, че страната му ще поиска от Европейския съюз да работи за членство в блока отделно от съседна Република Северна Македония, ако ветото на България продължава, предава "Ройтерс". Рама допълни, че не е оптимист, че София скоро ще вдигне блокадата за начало на преговори със Скопие.

"Албания не може да чака повече, докато двете страни решат споровете, заяви албанският премиер. Той направи изказването, докато представяше проучване, според което над половин милион души или 67% от запитаните искат Скопие и Тирана да не вървят заедно по пътя към еврочленство.

Виж коментарите (0)

Още по темата (856):
20.03.2024 Македонски полицаи пребиха българин
06.03.2024 МнВР: Политици в СРМ отново разпространяват неверни твърдения за България
06.01.2024 Костадин Филипов: Вписването на българите в Конституцията на РСМ се оказа тежък политически провал
13.12.2023 От граждани на РС Македония идват най-много молби за получаване на българско гражданство
14.11.2023 Проф. Трендафил Митев: Мотивирани документи ще бъдат изпратени до Брюксел и САЩ по случая с Любчо Георгиевски
13.11.2023 Вицепрезидентът: Езикът на омразата на Северна Македония към България е европейски въпрос
Още новини от Международни новини:
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение
Земетресение разтърси района край Солун
Енергийният министър отива в Турция, за да предоговаря споразумен...
15 българи арестувани в Испания, ето каква е била незаконната им ...
Европейският парламент одобри законодателната реформа за по-ефект...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).