Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Молдовското разузнаване: Русия планира нашествие в Молдова през 2023 година
Автор: Иван Христов 19:09 / 19.12.2022Коментари (0)701
©
Русия има планове да нахлуе на територията на Молдова в началото на 2023 година, но реализацията им зависи от развитието на войната в Украйна. Това мнение изрази ръководителят на Службата за разузнаване и сигурност на Украйна Александру Мустяце в интервю за TVR Moldova. Според него рискът от нахлуването на Русия в Молдова ще продължи и през следващата година.

"Въпросът не е дали Руската федерация ще извърши нападение на територията на Молдова, а кога ще се случи това: или в началото на годината, през януари, февруари, или по-късно, март, април. Но, според информацията, която имаме, Руската федерация възнамерява да отиде по-далеч“, заяви Мустяце.

По думите му се анализират няколко сценария, според един от които Москва ще се опита да извърши сухопътна инвазия през Северна Украйна към Молдова.

"Например, за да се създаде коридор до Приднестровието, който е територия на Молдова. Тогава можем ясно да кажем, че да, те възнамеряват да стигнат до тук, да се свържат. Какво ще се случи след това, техните намерения към Кишинев, ние можем да знаем, но това е реално и е много висок риск“, отбеляза Мустяце.

Той припомни също, че на територията на Приднестровието има "най-големият в Европа" склад за боеприпаси, който се охранява от руснаците. Официалният представител не изключва, че евентуалното нахлуване на Руската федерация в Молдова може да бъде свързано с използването на тези боеприпаси в евентуална военна конфронтация.

"Целта на Руската федерация за създаване на сухопътен коридор към региона на Приднестровието остава актуална и днес, като ново настъпление на Руската федерация в тази посока може да се осъществи още през 2023 г. Изпълнението зависи и от развитието на събитията в война в Украйна", се казва в коментар на Службата за разузнаване и сигурност.

За желанието на Руската федерация да направи сухопътен коридор в Приднестровието се заговори още през пролетта, след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

По-рано, на 27 юни, президентът на Молдова Мая Санду заяви, че сега не вижда непосредствена заплаха за Украйна от Приднестровието, където са разположени руски войски. Според нея молдовските власти правят всичко възможно, за да възпрат Приднестровието от създаване на заплаха за мира и сигурността на Украйна. През юли Молдова не допусна руски военни от Приднестровието на своя територия.

Наскоро, през декември, Мая Санду отбеляза смелостта на украинците и също така заяви, че Русия води хибридна война срещу Молдова, опитвайки се да дестабилизира ситуацията в страната. Тя подчерта, че днес Украйна защитава не само собствената си свобода, но и свободата на Молдова.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Политическо противоборство в САЩ
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: