Моряците от кораба “Сейнт Джеймс парк” гладуват

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:28 / 08.05.2010
796
Българските моряци от кораба "Сейнт Джеймс парк", който беше отвлечен от сомалийски пирати в края на миналата година, са в бедствено положение. Това твърди съпруга на моряк от плавателния съд, който е от Варна.

Българите на отвлечения кораб се хранят по веднъж на ден. Пиратите им осигуряват само брашно и изгнил ориз. Месо хапват, само ако хванат някоя риба. Горивото им ще свърши до края на месеца, след което ще останат и без питейна вода. Така стоят нещата според Ваня Тенева, съпруга на готвача на кораба Светозар Тенев.

Ваня Тенева - съпруга: "Всеки гледа да съхрани семейството си. Никой няма да каже "аз съм зле". Ако аз не настоявах да ми каже колко е отслабнал, нямаше да ми каже. Истината е, че всички са свалили с над двайсет килограма. Целият екипаж."

Ваня Тенева е майка на две малки деца. Държи се заради тях, а до нея са близките и приятелите й, които я подкрепят. Постоянно поддържа връзка с кризисния щаб на оператора на кораба в Лондон. Но достоверна информация получава основно от телефонните разговори със съпруга си.

Ваня Тенева: "От офиса в Лондон в общи линии са общи приказки. Как се гордеят с нас, че проявяваме търпение, колко много правят, колко много ни разбират. Ние не искаме да ни разбират, искаме да си приберем хората по домовете."

Управителят на българското представителство на "Зодиак" във Варна капитан Продан Раданов отказа всякакъв коментар. Каза единствено, че моряците са живи.

Съпругите са писали до всички възможни институции у нас. Досега отговор не са получили. Корабът "Сейнт Джеймс парк" беше отвлечен преди близо пет месеца.

Източник: БНТ


Виж коментарите (0)

Още по темата (46):
11.05.2010 Пирати отвлякоха български танкер с 15 души екипаж
06.05.2010 Отписа ли Зодиак 13-те пленени български моряци?
06.05.2010 Пленените моряци на кораба „Сейнт Джеймс Парк” на ръба на оцеляването
11.07.2009 Моряк от отвлечения кораб е в Психиатрията
03.06.2009 Четирима от "Маласпина Касъл" скочиха за по-големи обезщетения
27.05.2009 Капитан Матеев: Вземаха от заплатата ми пари за бедните сомалийски деца
Още новини от Международни новини:
Гърция не спира да се тресе: 44 земетресения край Лесбос само таз...
Операцията на Фицо е била успешна, състоянието му е стабилно
Фицо е получил кръвоизлив в коремната кухина, партия Smer направи...
Словашкият премиер Роберт Фицо е ранен при стрелба на заседание н...
МВнР с важно предупреждение за българите в Италия
Голям пожар бушува на пристанището в Солун


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).