Никола Груевски: Не може македонците да са виновни, че не се чувстват като българи

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
12:59 / 28.09.2022
1427
Бившият премиер на Република Северна Македония Никола Груевски сподели във Фейсбук публикация на "ОМО Илинден-Пирин“, коментирайки, че всеки умен (български) политик след четири национални бедствия ще се запита дали няма грешно отношение към македонския въпрос, предава скопският телевизионен канал "Сител“.

"Всеки умен политик в България след четирите национални бедствия, както техните историци наричат ​​двете балкански и двете световни войни за България, в които България влезе във всички тях заради Македония, би се запитал дали нещо не им е наред, може би в отношение към македонския въпрос и политиката на България спрямо Македония. И дали същата политика към Македония ги води към пета национална катастрофа, след която окончателно или в много дългосрочен план ще загубят македонците като близък и приятелски народ и съсед, колкото и да продължи това малтретиране до влизането на Македония в ЕС?“ – пише политикът.

"Съпротивата или омразата, както я наричат, си има причина. Не може само македонците да са виновни за това, че не се чувстват българи и не смятат, че техните предци са били българи до 1944 г., говорели са български език и са имали българска история. България трябва обективно, безпристрастно и с политици, анализатори и историци с "хладна глава“ да преосмисли участието си в тази кауза. Колкото и да е политически неудобно в момента за политиците от източната ни съседка, толкова е стратегически важно за тях и е необходимо вместо да се използва сила чрез механизмите на ЕС, да се използва повече мъдрост и човечност“, заяви Груевски във Фейсбук.

Виж коментарите (0)

Още по темата (50):
21.03.2024 Делото "Пендиков": Съдът отложи заседанието, защото един от обвиняемите не се явил
06.02.2024 Предлагат Желязко Радуков за посланик на България в РСМ
25.01.2024 Димитър Ковачевски подава оставка: ВМРО-ДПМНЕ предложи кандидат за техническо правителство
09.01.2024 Пендиков сравнява ситуацията в РСМ с лагерите на смъртта на Югославия, търси съдействие от българските власти и ЕС
27.11.2023 Вучич: Българите се оплакват, защото сме по-популярни от тях в Македония
17.11.2023 Ковачевски се закани: България и ЕС въведоха незаконен данък върху транзита на руски газ, няма да оставим нещата така
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).