Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Обрат в Триполи, бунтовниците губят позиции
Автор: Екип Varna24.bg 15:00 / 23.08.2011Коментари (1)1261
Либийските бунтовници, воюващи с лоялните на Муамар Кадафи сили за контрола върху Триполи, губят позиции, съобщава Би Би Си. Опозиционерите напускат града. Според непотвърдена информация един от синовете на Кадафи, Мохамед, който беше пленен от бунтовниците, е успял да избяга. Местонахождението на самия полк. Кадафи остава неизвестно.

Според представителите на опозицията бунтовниците продължават да контролират около 95% от територията на града. Председателят на опозиционния Преходен национален съвет Мустафа Абдел Джалил заяви, че истинската победа ще настъпи, когато бъде заловен самият Муамар Кадафи.

Сейф ал Ислам, считан за най-вероятен наследник на баща си, посети хотела в Триполи, където са отседнали международните журналисти, за да обяви, че правителството печели битката срещу бунтовниците.

"Пречупихме гръбнака на бунтовниците. Това беше капан. Затруднихме ги, така че печелим", коментира Ал Ислам пред поддръжниците си. "Грабнете оръжие, грабнете оръжие. По волята на Аллах ще атакуваме плъховете днес", допълни синът на Кадафи.

Победата над режима на либийския лидер Муамар Кадафи не е "цялостна", предупредиха френски официални представители, предава АФП. Радостта на Париж след навлизането на опозицията в Триполи отстъпи на предпазливостта.

"Вчера казах, че победата не е цялостна", настоя френският външен министър Ален Жюпе, който по-рано беше озаглавил публикация в блога си "Край на едно диктаторство". Същевременно френският министър на отбраната Жерар Лонге заяви по френско радио, че "събитията в Либия не са напълно към края си и са далече от него". В понеделник Лонге заяви, че "режимът е паднал и обратът е тотален".

И двамата френски официални представители потвърдиха, че все още има острови на съпротива на лоялните сили на Кадафи и битките продължават, което отваря път за възможността за още въздушни нападения на НАТО в помощ на опозицията.

Жюпе заяви пред радио "Европа 1", че официални представители от Франция, Великобритания, Турция, Германия, САЩ и няколко арабски държави са провели телефонна конференция в понеделник, за да обсъдят настоящата военна мисия в Либия.

Самолети на НАТО бомбардират комплекса "Баб ал Азизия" в Триполи, където вероятно се укрива Муамар Кадафи. Правителственият комплекс "Баб ал Азизия" е голяма и силно укрепена военна база. Обектът е обкръжен с три реда бетонни заграждения. В комплекса има казарми и административни здания. Оборудван е със съвременни системи за сигурност, в това число камери и датчици за движение. От комплекса тръгват тунели към други обекти в Триполи. Според бунтовнически източници Кадафи в момента се крие из подземните проходи под либийската столица.

Говорител на Преходния национален съвет в Бенгази съобщи, че в понеделник е бил спрян конвой с войници, отправил се от Сирт към Триполи. В конвоя имало три автобуса и няколко джипа с войници и наемници. Единият от автобусите бил напълно унищожен, останалите автомобили успели да се върнат обратно към Сирт, разположен между Брега и Мисрата.




Още по темата: общо новини по темата: 8
20.10.2011 »
27.08.2011 »
25.08.2011 »
22.08.2011 »
04.06.2011 »
01.05.2011 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да бе да. То и в Ирак така викаха - "Ето бием Американците, до няколко дни сме във Вашингтон..."
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: