Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ожесточени сражения около резиденцията на Кадафи
Автор: Екип Varna24.bg 09:04 / 22.08.2011Коментари (0)942
©
Либийските бунтовници превзеха почти изцяло Триполи. Кадафи контролира едва 15-20 процента от града, а около резиденцията му се водят ожесточени сражения.

Бунтовниците вече преименуваха Зеления площад в столицата на Площад на мъчениците. В някои райони на града все още избухват спорадични престрелки с отделни отряди от либийската армия и верни на Кадафи доброволци. Заловени са двама от синовете на Кадафи - Сейф ал Ислам и най-големият - Мохамед, който е под домашен арест.

Според посланика на Либия в ООН Ибрахим ад Даббаши, представляващ либийската опозиция, "това е краят на режима".

По улиците на Триполи са изградени контролно-пропускателни пунктове, а превзетите административни сгради са под засилена охрана. Бунтовническите отряди се опитват да поддържат реда в либийската столица, но вече се появиха информации за мародерства и грабежи.

"С падането на Триполи очаквам всички останали градове да го последват и всички привърженици на Кадафи да се предадат. Очакваме Кадафи да бъде пленен през следващите часове", заяви дипломатът, цитиран от БТА. Според източници от опозицията Кадафи отдавна вече не е в столицата, предаде ИТАР-ТАСС.

Авиацията на НАТО през нощта нанесе нови въздушни удари по квартал Баб ел Азизия, където е резиденцията на либийския лидер.Либийският лидер Муамар Кадафи отправи два призива снощи към народа си да спаси Триполи от офанзивата на бутовниците. Според едни източници той е още в Триполи, според други е избягал в родния си град Сирт. Има и слухове, че вече е заловен.

Най-големият син на либийския лидер Муамар Кадафи, Мохамад, е бил задържан от бунтовниците и се намира под домашен арест в либийската столица.

Синът на ръководителя на либийското разузнаване Абдула ас Сенуси - Мохамед, е убит при сражения с бунтовниците, съобщи "Ал Джазира". Според катарския телевизионен канал той командвал едно от силовите подразделения, които влезли в бой с настъпващите към Триполи сили на опозицията. Съдбата на самия Сенуси е неизвестна.

Според "Ал Джазира" бунтовниците, които ликуват на Зеления площад в Триполи, контролират почти целия град освен резиденцията на Кадафи Баб ал Азизия. Те превзеха сградата на радиото и телевизията. В Триполи отново заработиха интернет и есемес съобщенията.

Махмуд Джибрил, един от основните лидери на Преходния национален съвет, призова либийските бунтовници да се въздържат от всякакво отмъщение в Триполи, като предупреди също за "гнезда" на съпротива от привърженици на Кадафи в столицата, предаде АФП.Привърженици на либийската опозиция се събраха във Вашингтон и Лондон, за да празнуват победата на бунтовниците. Стотина либийци дойдоха пред Белия дом, предаде Франс прес. Те отправиха молитви, развяваха бунтовнически знамена и скандираха: "Либия е свободна, мерси Саркози, благодаря Обама".

Една жена носеше плакат, на който пишеше: "Мерси НАТО, мерси Обама".

В еуфорична обстановка, събралите се хора празнуват края на режима на Муамар Кадафи. Привърженици на либийската опозиция проведоха нощен митинг в центъра на Лондон, предаде ИТАР-ТАСС. Развели нейните червено-черно-зелени знамена, те се присъединиха към празненствата на въстаниците в Триполи и Бенгази.

Хамас поздрави либийските бунтовници за превземането на столицата, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на палестинското ислямистко движение Сами Абу Зухри.

Той приветства, по думите му, освобождаването на Триполи и изрази надежда това събитие да стане повратен момент в историята на Либия и страната да поеме по пътя на свободата и просперитета.

Източник: Дарик Радио




Още по темата: общо новини по темата: 8
20.10.2011 »
27.08.2011 »
25.08.2011 »
23.08.2011 »
04.06.2011 »
01.05.2011 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: