От Ройтерс обърнаха внимание на протестите в България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (5)
17:32 / 08.08.2020
1499
Антиправителствените демонстранти издигнаха барикади в София в петък вечер по време на 30-ия пореден ден на протести в страната. Около 5000 протестиращи се събраха в центъра на българската столица, и въпреки дъжда, крещяха "Мафия!" и призоваха правителството на премиера Бойко Борисов да подаде оставка. Така започва статия на международната информационна агенция Ройтерс с обзор за протестите през нощта в петък.

"Митингите се проведоха в други пет града, включително централните Варна и Пловдив. Първоначално полицията е разпръснала демонстрантите и е премахнала лагерите, които са бяха поставени на три централни кръстовища в София. След премахването на палатките МВР увери, че движението е възобновено на "всички кръстовища, които са били блокирани" и че нови блокирания на движението в града няма да бъде толерирано.

В петък вечер, обаче, протестиращите блокираха отново три ключови кръстовища, използвайки улични мебели, пейки и кошчета за боклук. 12 души бяха задържани за кратко, съобщи полицията.

През изминалия месец хиляди хора участват в протести всяка вечер с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов, което е на власт от 2009 г. Основните обвинения срещу него са за корупция.

"Тук съм, защото ме е срам. Срам ме е от нашето законодателство. Срам ме от нашите управници, от тяхното поведение, от тяхната арогантност и наглост", каза протестираща в центъра на българската столица.

В сряда Борисов предложи да направи крачка назад, за да даде шанс на изпълнителната власт да издържи до законовите парламентарни избори през март 2021 г., но мнозинството му поднови подкрепата си за него още на следващия ден.

Протести се провеждат и срещу главния прокурор Иван Гешев. Недоволството срещу него избухна, когато тежко въоръжени специални части нахлуха на 7 юли в кабинетите на президента Румен Радев, - отявлен критик на управляващата партия", пише още Ройтерс.

Виж коментарите (5)

Още по темата (3350):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Международни новини:
Шведски съд глоби Грета Тунберг заради блокирането на входа на па...
Проф. Владимир Чуков: Това е безпрецедентно, досега не е имало то...
"Най-очакваното зрелище в процеса срещу Тръмп": Сторми Даниелс оп...
Престрелка пред имението на известен рапър, има тежко ранен
Бас Ейкхаут: Ако кажем "Всичко ще бъде наред с вашите мини до 203...
ВВС на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкустве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).