Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Politico: Правителството на Петков би тревога за овладяна от мафията външна граница на ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 16:23 / 08.07.2022Коментари (0)1091
©
Българското правителство в оставка алармира за това как мафиоти са завзели контрола върху ключов граничен пункт към ЕС, с което компрометират безопасността на храните и общите стандарти на вътрешния пазар на Съюза. Така започва обширен материал на американското издание Politico, посветен на казуса "Капитан Андреево" (Евролаб), разтресъл държавата през последния месец.

Изданието припомня, че в продължение на много години ГКПП Капитан Андреево на границата на България с Турция е известен като входен пункт за наркотици в Европейския съюз и като място, където вносителите могат да бъдат рекетирани. "Сега кръстоносците на антикорупционните усилия, които оглавяват краткотрайното реформаторско управление, хвърлят светлина върху това как при предишни политически администрации една престъпна група е допускала огромни количества храна в ЕС без надлежни проверки", пише авторката на материала Лили Байер.

Разбиването на прословутата корупция на границата в България, свързана с мафията, отдавна е причина страната ни да не получи право да се присъедини към Шенгенското пространство с пътуване без паспорти. То се случва, докато партията на Петков се готви за евентуални предсрочни парламентарни избори през есента, коментира американското издание. Справянето с мощните мафиотски интереси на България не е за хора със слаби сърца, пише още "Политико" и дава за пример Иван Христанов, зам.-министър на земеделието от "Продължаваме промяната", който ръководи работата по Капитан Андреево.

Той сега живее под охрана заради заплахи, които получава още когато за първи път е поискал досие на ГКПП Капитан Андреево.

"Дойде това съобщение от мафиотите. Беше под формата на въпрос: "Ще воюваме ли с вас? Или ще имаме мир", разказва Христанов пред американската медия.

Изданието разказва как работата на Христанов и на целия екип от българското правителство, ангажирано с проблема, се фокусира върху организирана престъпна група. Тя използва позицията си на фактически монополист с контрол върху един от най-натоварените гранични пунктове в Европа, за да генерира незаконни приходи и да допуска храни в ЕС, които при нормални обстоятелства биха били отхвърлени или унищожени по законови причини. А всичко това се случва без никаква намеса на институциите и предишната власт, се уточнява в статията. Според цитирани данни на финансовия министър в оставка Асен Василев, финансовите щети от корупцията на граничния пункт възлизат на 2500 евро на час - или около 22 милиона евро годишно.

Иван Христанов уточнява, че "храни, които не са били подложени на нужния контрол – и много, много вероятно са имали завишени нива на пестициди – са влезли в Европейския съюз и са стигнали до европейската трапеза за консумация". "За последните 10 години всичко на Капитан Андреево е функционирало в крещящ конфликт на интереси, което не е било от полза за здравето на българските граждани и гражданите на ЕС", коментира пред "Политико" и Христо Даскалов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (бел. ред. - също обект на заплахи).

Той обръща внимание и на конфликта на интереси, като отбелязва, че частната фирма носи отговорност както за товаро-разтоварната дейност на пратките, така и за фитосанитарния и ветеринарния контрол. Ситуацията на Капитан Андреево беше "публична тайна", каза за "Политико" депутатът от "Продължаваме промяната" Константин Бачийски (бел. ред. - също заплашван за работата си по казуса). Според него, до този момент корупцията по границата е била "възможна", защото "политиката на високо ниво" е осигурявала "чадър".

"Политико" цитира и евродепутата към 2017 година Кати Пири кот холандската Лейбъристка партия, която във въпрос до ЕК се оплаква, че "хиляди граждани на ЕС отново са претърпели сериозни неудобства поради корупционни практики в България, като например хората да бъдат принудени да плащат подкупи на границата". Но изданието отбелязва, че години наред всички тези опасения до голяма степен са били игнорирани, както в България, така и на ниво ЕС. Администрациите на бившия германски канцлер Ангела Меркел и Европейската комисия, водени от дясноцентристката Европейска народна партия, "неизменно заемаха мека позиция по отношение на България и избягваха да накажат своя съюзник Борисов".

Ключовото предизвикателство за българското реформаторско правителство според "Политико" е, че неговият екип трябва да работи в "превзета държава" и се оплаква, че съдебната система на страната до голяма степен си затваря очите за делата на мафията на високо ниво. Затова хората в правителството на Петков казват, че сега се страхуват от възмездие както от организираната престъпност, така и от прокурорите - заради усилията си да привлекат общественото внимание към границата.

"Имам купища доказателства тук. Но няма "нищо" от прокурорите, "дори нито един въпрос", казва зам.-министър Христанов. Той е убеден, че ако не са в изпълнителната власт, всички, които работят по проблема, ще бъдат преследвани – вместо да бъдат преследвани хората, създали цялата тази схема. От ГЕРБ не са отговорили на запитването на "Политико" за коментар, става ясно от материала. Медията цитира изказвания и на бившия министър на земеделието от първото правителство на ГЕРБ Мирослав Найденов, в които той обвинява Христанов в лъжа за процеса на прехвърляне на контрола и твърди, че мониторингът на нивата на пестицидите "никога" не е бил предаван в частни ръце.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: