Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Поредна репресия към българите в Сърбия, поводът е книга на Сугарев
Автор: Цвети Тончева 12:10 / 10.11.2023Коментари (0)510
©
Сръбската полиция отново прояви репресия спрямо българите в Западните покрайнини. На границата е бил спрян българския писател, поет и дипломат Едвин Сугарев, който е пътувал за Босилеград, където е трябвало да представи книгата си "Елегията за краището". Това не е първи подобен случай. Книгата на Сугарев се спира няколко пъти при опит да бъде пренесена в Сърбия. Били са обискирани и помещенията на Културно-информационния център (КИЦ) "Босилеград" в деня на Западните покрайнини - 8 ноември. Акцията е била по нареждане на Висшия съд от град Враня. След обиска временно са взети 23 книги на Едвин Сугарев.

Дипломатическите представителства на България в Сърбия са били известени за случилото се, но не са успели да направят нищо, разказа за "Фокус" 78-годишният Димитър Димитров, който цял живот защитава правата на българското малцинство в Сърбия. 

"Трябва да се върнат в първобитния строй тези хора", коментира Димитров по адрес на сръбските власти. И добави, че всъщност големият виновник за това е българският политик.

"Какво ли не са ни направили досега, но те никога не дадоха нота на сръбския посланик да напусне България и да не се връща повече. Той за какво е там? Те ни малтретират ежедневно. Предната вечер у нас пак дойдоха двама полицаи. Бях написал два плаката за този катастрофален месец ноември за България. Всяка година се разправям със сръбските власти за това, че искам да го отбележа този ден, аз винаги пиша за това. Вечерта доъдоха у нас и ми наредиха да ги сваля. На този ден трябваше да бъде промоцията на книгата на Сугарев тази година. Той тръгнал към Босилеград, но не го допуснали. Преди това някак си бяхме пренесли 25 броя книги. Те ни арестуваха с книгите, 5 часа ни държаха на митницата. Казват, че не може, тази книга била забранена за Сърбия. За Сугарев информирахме посланика от Белград, той дойде и още двама консули от Ниш, но те се върнаха и пак не го пуснаха. Направихме възпоменателната вечер без него и представянето на книгата", разказа още Димитър Димитров. 

Той още веднъж посочи, че виновни за всичко това, което се случва с българското малцинство в Сърбия, са българските политици, които "никога досега не са реагирали достойно, като политици от уважаваща себе си държава". 

"Малтретиран съм до краен предел, но въпреки това няма да им се дам, докато съм жив. Посланика трябва да се извика във Външно министерство и да му се покаже пътя към Калотина и да се свърши с тази мъка", добави 78-годишният Димитър Димитров.

По случая имаше реакция от страна на държавата ни.

На 9 ноември, на страницата си, Външно министерство съобщи, че извънредният и пълномощен посланик на Република Сърбия в София, Желко Йович, е бил извикан от генералния директор "Европейски въпроси“ Йордан Първанов. Поводът е бил именно недопускането на 8 ноември 2023 г. на територията на Република Сърбия на изтъкнатия българския интелектуалец и общественик Едвин Сугарев от сръбските гранични власти, както и конфискуването от страна на местните органи на реда на негови книги от българския Културно-информационен център в Босилеград.

От българска страна е бил изразен категоричен протест и силно безпокойство по повод враждебните действия на сръбските власти към българския интелектуалец, широко известен и в Република Сърбия като бивш генерален консул в Ниш, който не е бил допуснат на сръбска територия. Обвиненията към българския общественик и неговото творчество са абсурдни. Неговите творби по никакъв начин не могат да са свързани с "разпалване на междуетническа нетърпимост“. Обвинения са отправени и към законно регистрирания на територията на Република Сърбия КИЦ в Босилеград и неговите служители. Тези с нищо непредизвикани и с нищо неоправдани действия нямат място в съвременните българо-сръбски отношения, които искаме да градим съвместно. От сръбския посланик беше поискано обяснение и извинение.

Изразено е било очакване в спешен порядък да бъде получено копие от съдебното решение за предприетите действия от сръбската полиция в Босилеград, както и за недопускането на г-н Сугарев на сръбска територия.

Йордан Първанов е изразил учудване и разочарование от факта, че горните действия на сръбските съдебни и полицейски органи, уронващи достойнството на г-н Сугарев и служителите на българския КИЦ Босилеград, са извършени в деня, когато Европейската комисия обяви годишния Пакет разширяване. Първанов подчертана, че спазването на правата на човека и в частност осигуряването на възможност за свобода на изразяване, са ключови условия в процеса на европейска интеграция.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: