Поредната лоша новина за горивата покрай сезона на отпуските

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
16:06 / 31.05.2022
731
Европа може да се сблъска с недостиг на гориво това лято поради свитите пазари на петрол, каза ръководителят на Международната енергийна агенция Фатих Бирол пред германския вестник "Шпигел", цитиран от Ройтерс.

"Когато в Европа и САЩ започне основният сезон на отпуските, търсенето на гориво ще се повиши. Тогава бихме могли да се сблъскаме с недостиг: например на дизелово гориво, бензин или керосин, особено в Европа", каза Бирол.

Той също така предупреди, че настоящата енергийна криза е "много по-голяма" от петролните шокове през 70-те години на миналия век и че ще продължи по-дълго, според доклада.

"Тогава ставаше дума само за петрол", каза Бирол пред "Шпигел". "Сега имаме петролна криза, газова криза и криза с електроенергията едновременно.

Нахлуването на Русия в Украйна пренастрои световния петролен пазар, като африканските доставчици се намесиха, за да отговорят на европейското търсене, а Москва, ужилена от западните санкции, все повече използва рискови трансфери от кораб до кораб, за да достави суровия си петрол в Азия, обобщи Ройтерс.

Санкциите, наложени на Москва след началото на конфликта в Украйна през февруари, включително забрана за внос на петрол от САЩ, накараха Русия да се обърне от Европа, където нейният суров петрол се избягва, към клиенти в Индия и Китай, които взимат товарите с голяма отстъпка, според данни от индустрията и търговци.

Руският износ се върна към нивата преди инвазията през април, според данни на базираната в Париж Международна енергийна агенция и цените на петрола се стабилизираха около 110 долара, след като достигнаха 14-годишен връх над 139 долара за барел през март.

Виж коментарите (3)

Още по темата (522):
29.04.2024 Скок в цените на горивата
28.04.2024 Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празниците?
22.04.2024 Експерт с прогноза за цените на горивата до септември месец
18.04.2024 Няколко трика, с които да намалим разхода на гориво
05.04.2024 Бензинът е по-скъп, дизелът - по-евтин
29.03.2024 Притеснителни новини за цените на горивата в България
Още новини от Международни новини:
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).