Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Протест в Париж срещу дискриминацията на българите в Република Северна Македония
Автор: Екип Varna24.bg 12:22 / 08.12.2021Коментари (0)759
©
В Париж се проведе втория протест на Инициативния комитет за защита на правата на човека ,,Шемето“. Протестът е срещу дискриминацията на българите в Република Северна Македония

Повече от петдесет души се събраха на втория от трите протеста, организирани от Инициативния комитет за защита на правата на човека ,,Шемето“. Той се проведе в Париж на площад "Парагвай“ на 06 декември. Френските норми за сигурност не допускат струпване на чуждестранни граждани пред посолствата, затова организаторите и полицията се бяха споразумели за място, което се намира близо до посолството на Република Северна Македония. 

Протестът привлече вниманието на мнозина французи, които проявиха голям интерес към събитието. В протеста се включиха български студенти от Лондон, Брюксел и от София. В демонстрацията взеха участие и девет души от Република Северна Македония, между които две студентки и един студент, които учат в РСМ.

Организирането на протеста е станало с изключително важната помощ на Сунай Мехмед, който има собствен бизнес във Франция. Той е пристигнал в Париж от Южната част на страната с още 20 души – българи и турци. 

Сунай Мехмед е роден в България, говори перфектен български език и е изключително привързан към каузата на защитата на човешките права. Той смята, че правата на българите и на турците в Република Северна Македония трябва да се защитават с всички допустими мирни средства, както и че положението на българите в РСМ е най-тежко.

Протестните действия на студентите имат за цел да предизвикат вниманието на съответните европейски институции и международната общественост, върху системното нарушаване на човешките права от страна на Република Северна Македония и поругаването на български национални символи там. 

Инициативният комитет отправи петиция, в която организаторите подкрепят усилията на Република Северна Македония за влизане в ЕС, но са категорични, че докато не се прекрати дискриминацията на българи в РСМ, Скопие не трябва да получи зелена светлина от София за начало на преговорите.

Пример за подобно неприемливо отношение, според текста на “Обръщение на български студенти към Европейската комисия относно дискриминацията на българи в Република Северна Македония" е принуждаването на българи да се декларират като македонци по време на последното местно преброяване, както и отказването на работа на лица с българско самосъзнание, история и/или самоличност.

От Инициативен комитет за защита на правата на човека ,,Шемето“ настояват за строг мониторинг от страна на ЕК относно нарушения на човешките права на хора, които се самоопределят като българи на територията на Република Северна Македония.

Следващият трети протест, предстои да се проведе на 15-ти декември в Брюксел, като организаторите очакват той да е кулминацията на тази кампания от три поредни демонстрации в три европейски столици. 

Междувременно, в Копенхаген е подета инициатива от живеещи в Дания  българи и студенти, които ще проведат демонстрация аналогична на провежданите от Инициативния комитет за защита на правата на човека ,,Шемето“. Там също ще се внесе петицията на Инициативния комитет в посолството на Република Северна Македония.

Инициативата продължава да получава подкрепа от стотици хора, живеещи в България и извън страната, в това число и в Република Северна Македония.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: