Разследват британския премиер Риши Сунак и съпругата му

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:21 / 20.04.2023
464
През последните дни британският премиер Риши Сунак и съпругата му Акшата Мурти се изправиха пред разследване за конфликт на интереси във Великобритания. Междувременно само за ден Мурти загуби 81 млн. долара, след като акциите на основания от баща ѝ индийски софтуерен гигант "Инфосис" се сринаха. Тя притежава 0,94% от компанията, предаде NOVA.

Проверката срещу Сунак се извършва от парламентарна комисия по етика. Оказва се, че той е пропуснал да деклараира друг бизнес на съпругата си, който разчита на бюджетно финансиране.

Тя притежава акции в агенцията за детски грижи Koru Kids, която е сключила договор с британското правителство. Обединеното кралство широко рекламира този свой проект, благодарение, на който детските градини и ясли ще бъдат безплатни за деца от 18 месечна възраст.

По време на обсъжданията за бюджета премиерът изрично е питан от опозицията дали има нещо за деклариране, като той отрича.

По-късно на 4 април обаче изпраща писмо до парламентарния надзорен орган по етика, в което посочва участието на Акшата Мурти в една от шестте агенции, които предоставят детски грижи.

Риши Сунак вероятно ще бъде санкциониран, ако бъде установено, че е нарушил закона.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Заподозреният за покушението срещу Роберт Фицо ще се изправи пред...
ЕС наложи санкции срещу "Гласът на Европа" и още три руски медии
Фицо претърпя още една операция
Финансистът Иван Такев: Увеличението на митата върху китайски сто...
Състоянието на Роберт Фицо е "критично", вицепремиерът ще поеме н...
Голяма модна верига, която оперира и в България - фалира


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).