Руската икономика може да се сблъска с по-дълга и дълбока рецесия

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
22:43 / 05.09.2022
761
Русия може да се изправи пред по-дълга и по-дълбока рецесия от очакваното. Това се дължи на въздействието на западните санкции върху сектори, на които страната е разчитала от години, за да подкрепят икономиката й, пише Bloomberg, позовавайки се на правителствен доклад.

"Според вътрешен доклад, изготвен за правителството, Русия може да се сблъска с по-дълга и по-дълбока рецесия <....> Два от трите сценария в документа показват, че свиването ще се ускори през следващата година и икономиката ще се върне към предкризисните нива едва в края на десетилетието или по-късно“, се казва в статията.

"Инерционният“ сценарий предполага, че руската икономика ще достигне максималната си рецесия още през 2023 г. – дотогава икономическите показатели ще бъдат с 8,3% под нивото от 2021 г. Вариантът "стрес“ предполага, че икономиката ще падне с 11,9% през 2024 г. спрямо 2023 г.

В същото време и трите сценария предвиждат, че санкционният натиск върху Русия ще продължи в обозримо бъдеще, а европейското петролно ембарго ще провокира намаляване на федералните приходи за подкрепа на вътрешния пазар.

"През следващите година или две производството ще намалее в редица експортно ориентирани сектори, от нефт и газ до метали, химикали и продукти от дърво. Въпреки че по-късно е възможно известно възстановяване, тези сектори ще престанат да бъдат движещите сили на руската икономика“, се казва в доклада, изготвен от експерти за руското правителство.

На 13 юли Централната банка на Русия заяви, че рецесията в икономиката на страната ще бъде по-малко дълбока, отколкото се очакваше преди няколко месеца, но по-продължителна. Процесът на структурна трансформация протича нелинейно и с различна скорост в зависимост от степента на влияние на външните ограничения. Централната банка също така предупреди за запазването на "значителни рискове“, свързани с намаляване на производството и предлагането.

Виж коментарите (0)

Още по темата (260):
03.04.2024 Гуцанов: Провал е най-меката дума, която можем да използваме, когато става въпрос за енергийната ни политика
16.02.2024 Експерт алармира: Цената на парното е двойно по-висока от тази, която трябва да плащаме!
03.02.2024 Илиян Василев: Докато "Булгаргаз" не се приватизира, той постоянно ще бъде играчка на политици да се занимават с газовия въпрос
23.01.2024 Бивш министър бие аларма: Сметките ще са много по-високи, "Булгаргаз" е в катастрофално положение
09.01.2024 Експерт: Притеснително е, че нямаме план Б за енергетиката, седим по средата на нищото
10.12.2023 Вучич, Радев, Алиев и Жиофре дадоха старт на междусистемната газова връзка Сърбия-България
Още новини от Международни новини:
Бас Ейкхаут: Ако кажем "Всичко ще бъде наред с вашите мини до 203...
ВВС на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкустве...
Le Monde: Въоръжени мъже са откраднали 70 милиона долара от Банка...
Един загинал и шестима ранени при стрелба в предградие на Париж
Русия обяви за издирване украинския президент Володимир Зеленски
Благодатният огън слезе в храма на Гроба Господен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).