Шведската централна банка повишава лихвения процент с най-голямото увеличение от 30 години

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:07 / 21.09.2022
794
Шведската централна банка взе решение да повиши лихвения процент до 1,75%, което е най-значителното увеличение от около три десетилетия насам, а освен това се очаква да обяви още увеличения тази есен, съобщи Euractiv.

Риксбанк повиши основния лихвен процент през юни, когато той беше 0,75%, като това беше най-голямото увеличение от 22 години насам.

Сега лихвеният процент се повишава отново с един процентен пункт до 1,75% - най-значителното увеличение от въвеждането на инфлационната цел през 1993 г. насам.

"Инфлацията е твърде висока, а това създава проблеми за домакинствата и бизнеса и ние трябва да предприемем действия с паричната политика", заяви на пресконференция управителят на банката Стефан Ингвес.

"Развитието на инфлацията занапред остава трудно за оценка и Риксбанк ще коригира паричната политика, ако е необходимо, за да гарантира връщането на инфлацията към целевите стойности", посочи банката.

Както бе обявено от Централната банка, скоро се очаква ново повишение, а шведските икономисти очакват основният лихвен процент да достигне 3,5% до следващото лято.

Риксбанк ще проведе следващото си заседание през ноември и се очаква да повиши основния лихвен процент допълнително.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).