Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Световният океан е погълнал 1,5 повече енергия от средните нива през последните 40 години
Автор: Рени Томович 16:19 / 12.01.2023Коментари (0)1323
©
Международен екип от учени по климата заключи, че през 2022 г. количеството съхранена топлина в горните слоеве на океаните се е повишило до рекордните 255 зетаджаула, което е с 10,9 зетаджаула повече от 2020 г. Работата е публикувана в списанието Advances in Academic Science.

Световният океан, както смятат климатолозите днес, остава основната естествена спирачка за изменението на климата. От прединдустриалната ера водите му са абсорбирали около 90% от топлината и около една трета от въглеродния диоксид, отделен от промишлеността, автомобилите и други замърсители. Този процес не само забавя изменението на климата, но също така може да причини фундаментални промени в екосистемите на моретата.

Учените са  изследвали процеса на натрупване на топлинна енергия в горната част на световния океан от средата на миналия век до 2022 г. За да направят това, те използват климатични модели и данни, които са събрани от 3000 надводни и подводни буйове, както и автономни станции за проследяване като част от океанографската програма Argo.

Нови термични рекорди

Изчисленията показаха, че намаляването на емисиите, свързани с пандемията от COVID-19 и глобалната икономическа криза, не попречи на Световния океан да постави нов рекорд за количеството топлина. Миналата година той е погълнал около 10,9 зетаджаула енергия, което е около 1,5 пъти повече от средната годишна стойност за последните 40 години.

Както отбелязват изследователите, натрупването на топлина във водите на  Световния океан води не само до неговото нагряване, но и до преразпределение на запасите от сол във водите му в резултат на промени в природата и скоростта на близки до повърхността и дълбоки течения. По-специално, най-солените региони на хидросферата, разположени в Средиземно море, в тропическия Атлантик и в западната част на Индийския океан, станаха с 0,13% по-солени през 2022 г. в сравнение с края на 20-ти век.

По подобен начин най-бедните на сол части от световните океани край бреговете на Гренландия и по западното крайбрежие на Европа са станали още по-пресни в резултат на натрупването на топлина в хидросферата. Подобно преразпределение на солта в Световния океан през следващите години може да доведе до сериозни промени в характера на движението на теченията, което може да има изключително негативно въздействие върху климата на планетата, заключават изследователите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
Издирват 17-годишно момиче от Дупница
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: