Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Убиха италианския посланик в Конго
Автор: Екип Varna24.bg 16:53 / 22.02.2021Коментари (0)723
©
Италианският посланик в ДР Конго и италиански карабинер са загинали днес при атака срещу конвой на ООН в зона, където действат различни бунтовнически групировки, предаде "Асошиейтед прес", като се позова на външното министерство в Рим и местни източници в Киншаса, предаде БТА. Засадата срещу автоколоната на Световната програма по прехраната, при която са били убити посланик Лука Атанасио и офицерът, е в района на националния парк Вирунга близо до град Гома, регионалната столица на провинция Северен Киву.

Според конгоанския информационен портал "Актюалите" атаката е била с цел отвличане на заложници. Освен дипломата още няколко души са били тежко ранени. Ранените били транспортирани до местна болница на ООН.

Губернаторът на провинцията съобщи, че посланикът е починал от раните си малко след стрелбата. Убити били също неговият телохранител и шофьорът на колата. Неидентифицираните нападатели били отблъснати от рейнджъри, патрулиращи в парка.

Външното министерство в Рим потвърди гибелта на дипломата, който е пътувал в автомобил на мисията на ООН - МОНЮСКО. Италианският външен министър Луиджи Ди Майо бе днес в Брюксел за среща с колегите си от ЕС, но след като ги информира за случилото се, напусна предсрочно заседанието.

През януари 2019 г. в ДР Конго беше извършена първата демократична смяна на властта след независимостта през 1960 г. с избирането на президента Феликс Чисекеди, който наследи Жозеф Кабила след спорни избори, белязани от твърдения за измами и задкулисни сделки. Мироопазващата мисия на ООН е в процес на съкращаване на 16-хилядното си военно присъствие и прехвърлянето на грижата за сигурността на конгоанските власти.

След дипломатически постове в Швейцария, Мароко и Нигерия, Атанасио е назначен за посланик в Киншаса през септември 2017 г. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Туитър, че втората жертва на нападението е военнослужещ. Нужни са сигурност и мир, ЕС подкрепя ДР Конго и народа на страната, добавя той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: