Украйна обвинява Русия, че е атакувала електропреносната мрежа като отмъщение за офанзивата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:01 / 12.09.2022
688
Украйна обвини руските военни, че са атакували гражданска инфраструктура в отговор на бързата офанзива на украинските войски през уикенда, която принуди Русия да напусне основния си бастион в Харковска област, съобщи Reuters.

Украински официални лица заявиха, че сред целите на ответните атаки са били водни съоръжения и топлоелектрическа централа в Харков и че те са причинили широко разпространени прекъсвания на електрозахранването.

"Никакви военни съоръжения, целта е да лишим хората от светлина и топлина", написа украинският президент Володимир Зеленски в Twitter късно в неделя.

Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк също осъди ударите.

"Очевидният отговор на Русия на освобождаването на Украйна на градове и села в източната част на страната: изпращане на ракети в опит да се унищожи критична гражданска инфраструктура", написа Бринк в Twitter

Москва отрича нейните сили да са умишлено насочени срещу цивилни граждани.

Зеленски определи настъплението на Украйна в североизточната част на страната като потенциален пробив в шестмесечната война и заяви, че през зимата може да се стигне до нови териториални придобивки, ако Киев получи по-мощни оръжия.

В най-тежкото поражение за силите на Москва, откакто бяха отблъснати от покрайнините на столицата Киев през март, хиляди руски войници оставиха боеприпаси и оборудване, докато бягаха от град Изиум, който използваха като логистичен център.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).