Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Укрепването на Източния фланг на НАТО обсъдиха министрите на отбраната от Б-9
Автор: Екип Varna24.bg 19:03 / 26.04.2023Коментари (0)612
© МО
Изпълнението на решенията от Мадрид и пътят до срещата на върха на НАТО във Вилнюс, засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, укрепването на Източния фланг и оказваната помощ от НАТО и ЕС за изграждане на отбранителен капацитет на най-уязвимите страни-партньори - Република Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина. Тези въпроси заедно с усилията на НАТО и ЕС за подпомагане на Украйна бяха част от дискусиите на срещата на министрите на отбраната на държавите от формата "Букурещ 9“ (Б-9) във Варшава. В срещата участваха министърът на отбраната Димитър Стоянов и заместник-министърът Теодора Генчовска, информираха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

"Колективна отговорност е да се приложат общите решения бързо и в пълен аспект, да се изгради по-високо ниво на регионално и междуинституционално сътрудничество в подкрепа на колективната сигурност и бъдещето на нашите нации“, заяви министърът на отбраната в изказването си. Той акцентира върху необходимостта от адаптиране към новата реалност и осигуряване на надеждно възпиране и отбрана по Източния фланг, гарантирано от боеготови многонационални бойни групи. В началото на изказването си българският министър на отбраната поздрави Финландия за присъединяването й към НАТО и посочи, че е от значителна важност в Балтийския регион и по Източния фланг на Алианса да има още един силен и надежден съюзник.

"Нашата сигурност е неизменно свързана със сигурността на регионалните съседи, и в частност на Република Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина. България остава ангажирана с подкрепата на тези страни както на двустранна основа, така и чрез съществуващите инструменти на ЕС и НАТО“, каза още министър Стоянов.

Б-9 е многостранен формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, в който участват 9 страни-членки от Източния фланг на НАТО – България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Във форума във Варшава днес участваха още представители от НАТО и държавният секретар по отбраната на Великобритания Бен Уолъс.

След проведената среща, министрите на отбраната приеха обща позиция, в която изразиха подкрепата си за Украйна и подчертаха необходимостта от пълно и навременно прилагане на решенията от срещата на върха в Мадрид по отношение на предната отбрана.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: