В Мадрид започват масово тестване за маймунска шарка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:27 / 30.05.2022
848
От днес в болниците в Мадрид ще започнат тестове за вируса на маймунска едра шарка, съобщава вестник "Вангуардия“.

Пет болници в здравната система на испанската автономна област Мадрид започват от днес да правят PCR тестове, за да "улеснят диагностицирането и да предприемат мерки за контрол на предаването на вируса във възможно най-кратък срок". Отбелязва се, че получените резултати ще бъдат предадени на Главната дирекция по обществено здраве на страната.

Първият случай на заразяване на човек с маймунска едра шарка е открит през 1970 г. Впоследствие диагнозата е поставяна многократно при хора, но обикновено заразените лица са били в Африка. Според медицинските наблюдения вирусът обикновено се предава от животно на човек.

В последно време са регистрирани десетки случаи на маймунска едра шарка в различни европейски страни, както и в Северна и Южна Америка и Австралия. Въпреки това специалистите не разбират напълно начините на разпространение на инфекцията.

Маймунската едра шарка е рядка вирусна инфекция, която се предава и между хората. Заболяването обикновено протича леко и повечето хора се възстановяват в рамките на няколко седмици, но при някои хора могат да настъпят усложнения. Първоначалните симптоми на маймунската едра шарка включват треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето и след това се разпространява по други части на тялото. Обривът се променя и преминава през различни етапи, преди накрая да се образува струпей, който по-късно пада.

Виж коментарите (2)

Още по темата (66):
29.11.2022 Смениха името на маймунската шарка
14.09.2022 От САЩ съобщиха за първи починал от маймунска шарка
09.09.2022 Потвърдиха шести заразен с маймунска шарка у нас
31.08.2022 СЗО: Епидемията от маймунска шарка може да бъде спряна
30.08.2022 Първи смъртен случай на заразен с маймунска шарка в САЩ
23.08.2022 Вече търсят лек за маймунската шарка
Още новини от Международни новини:
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...
WSJ: Американското разузнаване смята, че Путин не е наредил Навал...
Хилари Клинтън идва в България
Обявиха кредитния рейтинг на България 
Забраняват употребата на мокри кърпички?
Светът се тресе: Регистрирано е поредното мощно земетресение


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).