Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Великобритания празнува 70 години от коронацията на Елизабет II
Автор: Екип Varna24.bg 23:03 / 02.06.2022Коментари (0)665
Великобритания отбелязва 70-ата годишнина от коронацията на кралица Елизабет Втора. Тя управлява рекордно дълго време за цялата история на британската монархия. Предишният рекорд е на нейната пра-прабаба кралица Виктория, която е била на трона 63 години.

Над 200 000 събития с милиони участници са планирани за грандиозното честване, което ще продължи до 5 юни.

Празненствата започнаха днес с парад от Бъкингамския дворец в Лондон. В него участваха около 1 500 военни и 400 музиканти. По обяд прозвучаха 124 топовни салюта,информира БГНЕС.

В продължение на 4 дни милиони британци ще присъстват или участват в паради, конни надбягвания, църковни служби и масови тържествени трапези. За целта беше обявен допълнителен неработен ден.

Тази година Елизабет II не отиде на кралския манеж. Тя се ограничи с поздрав към множеството от балкона на двореца.

Елизабет Втора се появи на балкона на Бъкингамския дворец, придружавана от първия си братовчед, херцогът на Кент. Тя беше с бастун и носеше същата светлосиня рокля, с която се снима на официалния портрет, пуснат по-рано по повод честванията.

Поради напредналата възраст на кралицата и затрудненията й да се движи, тя ще участва в по-малко прояви от обичайно. Днес тя не отиде на кралския манеж на около километър от Бъкингамския дворец, където обичайно гледаше демонстрациите по обездка. Синът й Чарлз и внукът й Уилям ще я заместват на някои от проявите.

По-голямата част от кралското семейство преминаха на коне или в каляски пред събралото се множество. Наред с присъстващите, много се говори и за тези, които не са на тържествата. Очаква се затъналия в скандали син на кралицата Андрю да не е част от церемониите. Внукът й Хари, който се отказа от официалните си задължения и се пресели със съпругата си в Америка, гледаше парада, но не беше заедно с кралското семейство на балкона на двореца.

Тържествения ход на парада беше смутен от опити на хора да влязат в ограденото пространство. От полицията обявиха, че са извършили няколко ареста.

Британците получиха допълнителен ден почивка заради тържествата. Днес времето беше отлично и десетки хиляди предпочетоха да не се редят около булеварда "Дъ Мол", за да гледат парада, а да си устроят пикник в парковете на Лондон, където имаше екрани, показващи директното телевизионно излъчване.

Кралицата е най-популярната и обичана обществена личност на Острова. Последните проучвания показаха, че 80 процента от британците имат положително мнения за нея.

Утре в катедралата "Сейнт Пол" ще има църковна служба. Кралицата трябваше да присъства, но тази вечер се е почувствала дискомфортно и посещението е било отменено.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: