Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Вижте най-големия асансьор в Европа и втория в света
Автор: Екип Varna24.bg 09:44 / 29.11.2023Коментари (0)1400
© Varna24.bg
Всекидневно повечето от нас ползват асансьор - било от вкъщи до партера и обратно, било на работното място, в мола, в търговски центрове и пр. Но днес ще ви разкажем за най-големия в Европа и втория по-големина в света. Това е Strépy-Thieu, който е двоен асансьор за кораби. Намира се в Белгия, на Canal du Centre в регион Валония в провинция Hainaut.

Строежът му е започнат през 1982 г. Открит е за експлоатация през 2002 г. Повдига кораби с водоизместимост до 1350 тона. Разликата във височината между горния и долния басейн е 73,15 метра. Намира се между басейна на Еско и разделящия участък (с надморска височина от 121,10 метра) към басейна на Маас, включително участък от канала Брюксел-Шарлероа, ограничен от наклонената равнина Ronquières (на север) и шлюза Viesville (на юг). Кръстовището между Canal du Centre и канала Брюксел-Шарлероа се осъществява в Seneffe. 

Асансьорът заменя шест конструкции - четирите асансьора за лодки на Canal du Centre и два шлюза, като същевременно позволява ниска загуба на вода на нивото на водосбора. Това представлява краят на програма за надграждане на размера на белгийските водни пътища от 1350 тона и позволява преминаването на лодки с такъв размер между басейна на Маас и този на Еско.

Корабният асансьор се състои от две балансирани камери, пълни с вода. Те могат да се движат във вертикална равнина независимо една от друга. Според закона на Архимед теглото на камерите не трябва да зависи от това дали в тях има кораб или не. На практика е трудно да се поддържа постоянно ниво на водата, така че масата на камерите варира от 7200 до 8400 тона. Полезната дължина на всяка камера е 112 m, ширина 12 m, дълбочина от 3,35 до 4,15 m.

Всяка камера е окачена на 120 носещи кабела, които се хвърлят през водещи ролки с диаметър 4,8 m и се свързват с противотежести. 

Допълнителни 32 контролни кабела се използват за повдигане и спускане на камерите. Диаметърът на всеки кабел е 85 мм. Масата на противотежестите е избрана така, че силата на опън на управляващите кабели да не надвишава 100  kN.

Всяка камера се повдига от осем лебедки, задвижвани от четири електрически мотора чрез скоростни кутии. Камерата покрива височина от 73 метра за седем минути.

Корабният асансьор е дълъг 130 м, широк 81 м, висок 117 м. За да се постигне структурна здравина и висока якост на усукване, той е изграден от много силно армиран бетон, така че теглото е приблизително 200 000 тона. Водоустойчивите капаци на камерата могат да издържат на сблъсъци с кораби с водоизместимост до 2000 тона, при скорост до 5 км/ч.

Лифтът Strepi-Thieu също е туристическа атракция в провинция Hainaut. 

До 18 септември 2016 г. той бе най-големия корабен асансьор в света, когато "сдаде короната" на лодковия лифт Трите клисури на река Яндзъ. Благодарение на уникалната си направа китайският асансьор позволява на 3000-тонни кораби да преодолеят 113-метровата височина за 40 минути, вместо за три часа през съществуващия до тогава друг начин.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: