Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Все повече германци се обръщат към заложна къща, за да се издържат
Автор: Екип Varna24.bg 16:50 / 20.09.2022Коментари (0)560
©
Ако искате да разберете какво е състоянието на германската икономика, просто пребройте потока от клиенти в залогната къща на Николаус Боде, отбелязва DW.

Формулата за изчисляване на тази стойност е много проста: Ако заложната къща в малкото градче Зигбург в западната част на страната не е много натоварена, значи цялата страна се справя добре, но ако хората разбиват вратите ѝ, това означава някаква криза.

"Хората идват тук, когато има голяма безработица"

През септември Боде е толкова зает, че почти няма време да си поеме дъх. Това означава, че Германия е в беда. "Заложната къща е индикатор", казва Боде, "Хората идват тук, когато има много безработни или когато има сериозни икономически проблеми."

Преди това Боде се е занимавал с възбрани на недвижими имоти. Но през 1994 г. заедно с баща си открива собствен бизнес - заложна къща в центъра на градче с население около 40 000 души в Северен Рейн-Вестфалия. В продължение на почти три десетилетия той следи икономическия пулс на страната.

Като собственик на подобен бизнес скорошният растеж би трябвало да го радва, но всъщност той е сериозно притеснен.

"Привличам много по-възрастни хора, а напоследък и представители на средната класа, което никога не се е случвало преди", казва той. "Имам много нови клиенти. Освен редовните ми клиенти, при мен идват и хора, чиито доходи наистина варират. Също така хора на социални помощи, които чакат да им бъдат изплатени обезщетенията."

Само краткосрочни заеми

Заложната къща на Боде в Зигбург е една от около 250-те частни заложни къщи в Германия. Това е един от най-старите занаяти в страната - първата заложна къща е открита в град Хамбург през 1560 г.

За тези, които не знаят, заложните къщи работят по следния начин: Клиентът дава на заложния посредник назаем свои ценни вещи, като например бижута или фотоапарат. Заложната къща оценява предмета и в замяна дава на клиента процент от тази стойност. Обикновено клиентът има три месеца, за да върне парите, както и лихвите и комисионата. Ако не успее да върне заема, вещта се продава от заложната къща, която задържа парите от продажбата.

При една типична размяна в магазина на Боде някой оставя там златно бижу и например получава 400 евро в замяна. В рамките на три месеца клиентът трябва да върне 448 евро или да загуби бижуто.

Но в повечето случаи хората връщат парите. "Тук процентът на изкупуване е 96%", обяснява Боде. "Почти всички си връщат депозирания предмет, защото той обикновено струва повече от парите, които даваме за него."

"Идеята е да получите бърз заем и същевременно да запазите активите си. Ако продадат предмета, ще получат повече пари, но тогава предметът вече няма да е техен", обяснява той.

Заложени предмети - от бижута до яхта

Девет от десетте артикула, които попадат в магазина на Боде, са бижута, но той е взел пари назаем и за моторна яхта, въртележка и дори кон - признава той със смях. Той не приема мобилни телефони като обезпечение, тъй като този вид предмети губят значителна стойност почти веднага след първата им употреба.

Заемът от заложна къща е особено привлекателен по време на криза, тъй като за много клиенти това е най-лесният начин за получаване на бърз заем. Понякога това е и единственият начин.

Защо не е за предпочитане да се взема заем от банка

В заложната къща не се задават неудобни въпроси, не се иска кредитен рейтинг или фиш за заплата. Единственото, което искат да видят, е документ за самоличност.

"В банката получавате заем въз основа на личния си кредитен рейтинг. Трябва да докажете, че имате достатъчно доходи, а също и да бъдете проверени", казва Боде. "В банката обезпечението е второстепенен въпрос, докато в заложната къща е точно обратното."

От друга страна, заложните къщи никога не предлагат дългосрочни заеми. "Това е твърде скъпо и непрактично", казва Боде.

Заложните къщи са вариант, когато има краткосрочен проблем с ликвидността, който клиентът знае, че в крайна сметка ще може да преодолее за определен период от време, обясни той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: