Въвеждат общ стандарт на зарядните за мобилни устройства в Европа

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:43 / 03.06.2022
710
Страните от ЕС, европейските законодатели и Еврокомисията ще се споразумеят за общ стандарт на зарядните за мобилни устройства, таблети и слушалки на 7 юни, когато ще се срещнат, за да обсъдят предложение, което бе остро критикувано от "Епъл" (Apple). Това съобщиха информирани източници, цитирани от Ройтерс.

Предложението за общ порт за зареждане на мобилни устройства бе иницииранo за първи път от ЕК преди десетилетие, след като потребители на айФон (iPhone) и устройства с "Андроид" (Android) се оплакаха, че трябва да използват различни зарядни за телефоните си.

Тристранната среща идния вторник ще е втората и вероятно последната между представителите на страните от ЕС и Европейския парламент по темата, което е индикация за силния натиск споразумението да бъде финализирано, твърдят източниците.

Сред нерешените въпроси са разширяването на обхвата на предложението и за лаптопи - ключово искане от европейските законодатели, което вероятно ще засегне "Самсунг" (Samsung), "Хуавей"(Huawei) и други производители на устройства, коментираха информираните източници.

Настоява се също така системите за безжично зареждане да бъдат хармонизирани до 2025 година, като страните от ЕС и ЕК искат по-дълъг период за въвеждане по технически причини. 

"Епъл"  не коментира новината. По-рано американската компания обяви, че неподходящото използване на остарели международни стандарти задушава иновациите, а да се принуждават потребителите да си купуват нови зарядни може да доведе до "планина" от електронни отпадъци.

Виж коментарите (0)
Още новини от Международни новини:
Нови земетресения разклатиха Балканите
Изкуствен интелект стана говорител на Министерство на външните ра...
Огромна инвестиция даде тласък на едно от най-известните летища в...
Силно земетресение удари Хърватия
Кристалина Георгиева: ЕС не бива да бърза да изоставя Възстановит...
Крути мерки за нарушаване на правилата за шофиране в Гърция, може...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).