Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Зеленски: Върнахме си 6 хиляди кв км през септември
Автор: Иван Христов 12:19 / 13.09.2022Коментари (0)537
©
Украинските сили са завзели още повече територия от Русия в хода на продължаващото контранастъпление в района на Харков, заяви президентът на страната, цитиран от BBC.

По думите на Владимир Зеленски, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вече са превзели повече от 6000 кв. км от руски контрол през септември, на изток и юг.

Русия призна, че е загубила ключови градове в североизточния район на Харков, което се смята от някои военни експерти за потенциален пробив във войната.

Москва описва изтеглянето на войските си от региона през последните дни като "прегрупиране“ с цел фокусиране върху регионите Луганск и Донецк в източната част на Украйна.

Това твърдение беше осмивано дори в Русия, като много потребители на социалните медии там описаха заявеното изтегляне като "срамно“, пише агенцията.

Говорейки по-късно, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че украинските сили са постигнали "значителен напредък“ в своята контраофанзива, но добави, че е твърде рано да се прогнозира резултатът.

"Руснаците поддържат много значителни сили в Украйна, както и оборудване, оръжия и боеприпаси. Те продължават да го използват безразборно не само срещу украинските въоръжени сили, но и срещу цивилни лица и гражданска инфраструктура, както видяхме“, отбеляза първият дипломат на Вашингтон.

В късното си видеообръщение в понеделник президентът Зеленски каза: "От началото на септември до днес нашите воини вече освободиха повече от 6000 кв. км от територията на Украйна – на изток и на юг“. "Движението на нашите войски продължава“, заяви той.

Контраофанзивата изглежда е била бърза. Миналия четвъртък президентът Зеленски каза, че украинските сили са си върнали 1000 кв. км, но до неделя тази заявена цифра се утрои до 3000 кв. км., а сега се удвои още ведниж до шест.

Той не разкри кои украински градове и села са били освободени.

По-рано руските военни признаха, че войските им трябва е трябвало да се изтеглят ключовите градове Балаклия, Изюм и Купянск в Харковска област. Сега Русия контролира само малка източна част от региона.

Съобщава се също за значителен - макар и по-бавен - напредък на украинските войски в южната област Херсон, която граничи с Крим.

Служители на отбраната на Обединеното кралство казват, че последните успехи на украинската армия ще имат "значителни последици“ за цялостния оперативен план на Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче настоя, че военните действия в Украйна ще продължат "докато не бъдат изпълнени всички първоначално поставени задачи“.

Русия твърди, че нейните сили са нанасяли удари в тези райони, отвоювани от Украйна през последните дни.

 

Валерий Марченко, кмет на Изюм, съобщи пред BBC, че украинската армия е в неговия град и държавният флаг е бил издигнат.

Вълна от ракетни удари в неделя предизвика масови прекъсвания на тока в Североизточна Украйна, оставяйки стотици хиляди без електричество и течаща вода за няколко часа.



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: