Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бизнесът в Девня ще финансира професионална паралелка в СУ "Васил Левски“
Автор: Екип Varna24.bg 16:56 / 03.11.2016Коментари (0)1854
©
Още през идната 2017-2018 учебна година в Средно училище "Васил Левски" в Девня може да бъде разкрита професионална паралелка за нуждите на промишления комплекс. Това стана ясно на втората поред среща между представители на бизнеса в индустриалния град, образователни експерти и кмета Свилен Шитов. 

Идеята на профилирането на обучението в горния курс е Девня да се превърне в притегателен център за ученици от целия регион, включително и от областния център, които след завършване на средно образование гарантирано да постъпват на работа в девненските заводи. За целта бизнесът е готов да предложи пакет от материални стимули за юношите и учителите, както и да подпомогне училището в осигуряване на материално-техническа база за часовете по практически упражнения.

"Този проект е много важен за нас, защото искаме да задържим младежите в града, а бюджетът ни от държавно делегирани дейности да не бъде редуциран по линия на образованието", заяви градоуправникът на Девня. 

Той пое ангажимент общината да се включи в обзавеждането на специализираните кабинети, като за целта ще разработи проекти, с които да кандидатства по оперативните програми.
Индустрията в Долината на химията изпитва остра необходимост най-вече от електротехници и специалисти по автоматизация на производството. "Искаме да тръгнем с една паралелка, в която първоначално учениците да изучават общи специални дисциплини, а профилирането им по двете професионални направления да става в по-горните класове", предложи Теодор Пецов - мениджър "Индустриално производство" в "Девня Цимент".

На следващата тристранна среща, която е насрочена за края на месеца, ръководството на СУ "Васил Левски" трябва да представи списък с необходимото оборудване за обезпечаване на учебния процес според действащите планове и варианти за осигуряване на преподаватели по съответните специални дисциплини. План-приемът за професионалната паралелка трябва да бъде утвърден от Регионалното управление по образование до средата на януари,след което да се направи експертна оценка на училището. 

Новите учебни планове за гимназиалния курс предвиждат еднакъв брой часове по чуждоезиково обучение в средните специални и общообразователни училища, така че учениците, които са избрали да придобият специалност, няма да бъдат ощетени откъм изучаването на чужд език, обясни представителят на Регионалното управление по образование Диана Христова. Тя заяви, че тази учебна година ще бъде безпрецедентна, защото основно образование ще завършат едновременно два випуска - следVII и VIII клас.

Другата седмица експерти от индустриалния комплекс ще бъдат на оглед в закритата професионална гимназия в града, за да преценят каква част от нейното техническо оборудване може да се използва за целите на обучението в новата професионална паралелка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: