Бракониери убиха червеногуша гъска край Шабла

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:11 / 25.12.2012
2086
Бракониери убиха червеногуша гъска край Шабла. Това съобщиха от Българско дружество за защита на птиците.
Птицата е била в смесено ято съставено предимно от червеногуши гъски, по което са стреляли ловците.
Подаден е сигнал до полицията, а служители на РИОСВ - Варна са съставили протокол за случая. Законът предвижда до 5 г. затвор за отстрелване на световно застрашен вид.
Червеногушата гъска (Branta ruficollis) е най-дребната, но и най-красива дива гъска в Евразия. Същевременно тя е сред най-редките представители на това семейство птици в света, а през последните 20 години популацията й е намаляла наполовина. Международният съюз за защита на природата (IUCN) поставя вида в категорията "застрашен". В същата категория са и тигърът и голямата панда. Гнезди в Сибирската тундра и всяка година прелита близо 6000 км до Крайбрежна Добруджа, където зимува. В отделни години до 70% от световната популация на вида зимува в България. Тук червеногушите гъски образуват смесени ята с големите белочели гъски. Птиците се хранят основно в посевите със зимна пшеница и царевичните стърнища. През деня прелитат до езерата край Шабла и Дуранкулак, за да пият вода, а вечер се връщат в тях, за да пренощуват във водата - далеч от хищници и безпокойство.

Бракониерството в района на защитените зони Дуранкулашко езеро и Шабленски езерен комплекс представлява една от основните заплахи за оцеляването на червеногушата гъска през зимата. Затова БДЗП поддържа екип за наблюдение и контрол върху лова в района, провежда разяснителни кампании сред ловците и работи съвместно с ловно-рибарското сдружение в гр. Шабла в рамките на проекта "Сигурни зимовища за червеногушата гъска", финансиран от програма LIFE+ на Европейския съюз.

България, като част от Европейския съюз, е задължена да спазва законодателството, част от което са Директивите за дивите птици и опазване на местообитанията. Липсата на адекватна защита за защитените зони за птиците вече стана повод за стартирането на наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия. Дългогодишните проблеми с лова в района на Шабла и Дуранкулак, където зимува до 70% от световната популация на червеногушата гъска, най-вероятно ще доведат до нова наказателна процедура, ако не бъдат взети адекватни мерки за осигуряване на зони на спокойствие за зимуващите застрашени видове и пресичане на бракониерството.

Източник: Кросс


Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).