Делфините заплашвали рибните запаси

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:43 / 14.09.2010
495
Половината от квотата за калкан през 2010 година все още не е усвоена, алармираха от. Изпълнителната агенция по рибарство в Добрич. Очаква се регистрираните в областта 120 плавателни съда да се активизират, за да може България да защити отново квота в същия размер и през 2011 година. През м.г. квотата беше изчерпана още през месец март. Все още не е получено становище на министерствата на околната среда и на земеделието по настояването на рибари от Шабла и Дуранкулак да ловят риба в местните езера. Те инициираха подписка, по която ведомствата са потърсили гледната точка и на агенцията.

Ръководителят на добричката агенция по рибарство Атанас Чолаков пояснява, че биоразнообразието е сериозно нарушено. Забраната ще помогне запасите в защитените езера да се възстановят до няколко години. Представителите на любителския и на стопанския риболов се надяват есенният сезон да е по-добър. Лятото се оказа с аномалии каквито не са наблюдавани в последните години. Високите температури на водата изтласкаха рибата навътре, но със захлаждането се завърнаха сафридът, леферът, зарганът, паламудът.

Инспекторите разполагат с катер, който да гони нарушители. Актовете са 60-70, посочва Чолаков. По думите му делфините, въпреки приятния си вид, са заплаха за рибните запаси. Една голяма афала изяжда 30-70 кг на ден. По природните закони всяка популация, която се разраства, започва да вреди, добавя Атанас Чолаков.

В Шабла, Каварна и Балчик във връзка с изграждането на местна инициативна рибарска група и разработването на стратегия за развитие на бранша, финансирани по оперативна програма за развитието на сектор "Рибарство", се провеждат Дни на отворените врати в трите общини.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Зловещо убийство: Откриха обгорени тленни останки на мъж
57-годишен мъж от село Новачене е изчезнал след скандал 
Калин Стоянов: Собственикът на оръжието, с което дете рани друго ...
Калин Стоянов: Превишена скорост е очевидната причина за тежката ...
Взрив в домашна нарколаборатория в Хасково, мъж е тежко ранен
Американец с близо 3 промила алкохол в кръвта катастрофира на АМ ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).