Девня търси финансиране от Брюксел за реставрация на античния амфитеатър

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:19 / 19.06.2017
1453
Община Девня има готов проект на стойност 1 млн. лева за реставрация на античния амфитеатър на Марцианопол, чиито останки лежат под съвременния квартал "Река Девня". Това заяви за "Труд" кметът Свилен Шитов, който допълни, че местната администрация ще търси финансиране на проекта директно от Брюксел, тъй като стойността му е над 200 хил. евро и не може да се кандидатства по селските мерки.

В реставрирания амфитеатър се предвижда да има до 500 места, да се правят исторически възстановки и големи арт събития. Теренът с руините се оказа подходящ за зрелищния спектакъл и второ издание на античния фестивал "Марцианопол - животът в древния град".

"Фестивалът е на път да се превърне в ежегодно и емблематично събитие за града, което да привлича посетители и туристи, да насочи вниманието към Девня и потенциала, който стои пред всички нас. Това е една от многото стъпки, които предприемаме, за да превърнем града в предпочитана дестинация за туризъм, а защо не и в един уникален по вида си историко-археологически парк от национално и международно значение", заяви кметът.

"Целта ни е да възродим културно-историческото наследство на Девня и историята на древния Марцианопол. Освен Музея на мозайките, с който се гордеем, смятам, че има тепърва какво да се открива и преоткрива, за да привлечем повече туристи", казва Свилен Шитов.

В тази връзка малко известен факт е, че първият организиран туризъм у нас е бил именно до Девня, когато през 1909 година над 200 французи, учени и индустриалци са слезли от борда на парахода "Ил дьо Франс", за да посетят Побитите камъни и Девненските извори, разказва репортажът на журналиста Кръстина Маринова, озаглавен "В Долината на химията и древната история".


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).