Девня увековечи подвига на шестима български революционери

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:45 / 01.11.2017
2031
С тържествен рецитал, патриотични песни и едноминутно мълчание в Девня бе открит паметен кът на шестима български революционери от епохата на Възраждането. Мемориалът, който е първият по рода си в историята на града, се намира в изграждащия се парк за отдих и развлечения в местността Разсадника. Инициативата за увековечаване делото на национални герои и бележити личности е на кмета на Община Девня Свилен Шитов, който преряза лентата на възрожденския кът заедно със своя син Борис-Михаил и председателя на Общинския съвет Владимир Ненков. На събитието присъстваха стотици граждани, общественици и представители на местната власт.

Заместник-кметът на Община Девня Донка Йорданова откри тържествената церемония, след което даде думата на кмета Свилен Шитов. Той приветства всички граждани и гости с добре дошли и изрази задоволство от високия обществен интерес към събитието.

Пред множеството градоуправникът подчерта, че шестте бюст-паметника - на Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски, Г.С. Раковски, Панайот Волов и Капитан Петко Войвода - са само началото на инициативата по увековечаване делата на онези големи българи - просветители, книжовници и борци за национално освобождение, отвоювали и съхранили във вековете нашата православна вяра, език, памет и национална гордост.

"Ще бъда щастлив, ако успеем да съхраним това прекрасно кътче и ще съм Ви благодарен, ако го почитате като ваше собствено местенце, където ще можете да изразявате своята любов и преданост към народните будители. Честит празник!" - приветства гражданите кметът Свилен Шитов.

Събитието продължи с богата културна програма, в която с поетични рецитали се включиха ученици от двете девненски училища и от детска градина "Незабравка", както и вокална група "Девненче" при НЧ "Просвета-1900", които изпълниха три патриотични песни по стихове на народните будители Добри Чинтулов, Христо Ботев и Иван Вазов: "Вятър ечи, Балкан стене...", "Хаджи Димитър" и "Де е България".

Заместник-кметът Донка Йорданова, която бе водещ на тържествената церемония, прочете биографични справки за всеки един от шестимата революционери, след което официални лица и граждани поднесоха цветя на техните бюст-паметници.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Министър Милошев обсъди перспективи за развитието на район Странд...
Строят 28 вили в района на защитена зона
Започва делото срещу убиеца от Прилеп
Млада двойка не хареса живота в града, осъществиха мечтата си за ...
Дни на отворените врати на детските заведения в Добрич 
Масов бой с бухалки и метални тръби, четирима ранени и един задър...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).