Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доживот в затвора за убийството на жена постанови съд във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:52 / 08.05.2024Коментари (0)1203
©
Доживот зад решетките! Това постанови днес Апелативният съд във Варна за Фаредин А., който уби бившата си съпруга.

Съдийският състав в морския град измени присъдата, наложена му от Окръжния съд в Добрич. На предната инстанция убиецът получи 18 години зад решетките, но днес чу най-голямата присъда у нас.

Фаредин А. е признат за виновен в това, че на 28 декември 2021 г. в Тервел умишлено умъртвил бившата си съпруга Аше А. Сомото деяние е извършено по особено мъчителен начин, с особена жестокост и в условията на домашно насилие.

Той е осъден да заплати на гражданския ищец сумата от 200 хиляди лв. - обезщетение за неимуществени вреди. Присъдата бе обжалвана от частния обвинител с доводи за несправедливост на санкцията и искане за увеличаване на наказателната репресия.

Припомняме, че Фаредин системно злоупотребявал с алкохол. Имал и хазартна зависимост. Това влошило отношенията със съпругата му. Жената била подлагана на физически и психически тормоз.

Тя подала молба за развод. Бракът бил разтрогнат, но бившият й партньор продължавал да я притеснява, включително със закани за убийство. Често правел опити за физическа саморазправа с нея и децата им.

След сигнали до органите на реда Районният съд в Тервел издал заповед, с която задължил бащата да се въздържа от домашно насилие спрямо дъщеря си и му забранил да я доближава. Фаредин обаче нарушил заповедта и му била наложена глоба. Издадена била и заповед за незабавна защита и решение на Районния съд с нови мерки за защита – този път спрямо Аше А.

Така се стигнало до 28 декември 2021 г. Сутринта тогава той пресрещнал на улицата бившата си съпруга. Почнал да я убеждава да се съберат. Тя му отказала – обяснила му, че има нов приятел. От това Фаредин кипнал и започнал да я бие. Няколко пъти я ударил в главата с парче бетон. Случайна минувачка станала причина той да спре и да избяга. Укрил се. Междувременно била установена смъртта на Аше.

След незабавни оперативно-издирвателни мероприятия вечерта той бил задържан.

Съдебно-медицинската експертиза сочи като причина за смъртта многофрагментно счупване на черепните кости и разкъсване на главния мозък.

Въззивната инстанция прие за правилна преценката на първостепенния съд, че деянието е извършено с особена жестокост, по особено мъчителен начин и в условията на домашно насилие. Подсъдимият е нанесъл по пострадалата множество удари със значителна сила и те са довели до тежката черепно-мозъчна травма. Проявата е била особено мъчителна за жертвата и характеризира дееца като особено жесток. Броят на ударите, силата и насочеността им към жизнено важни органи, използваният бетонов къс показват, че деецът е целял настъпването на смъртта, което обуславя наличието на пряк умисъл. Доказано е и упражненото физическо, емоционално и психическо насилие към бившата му съпруга.

При определянето на наказанието, Апелативният съд взе предвид предходно осъждане, за което подсъдимият е бил реабилитиран и присъда за закана с убийство, за която няма реабилитация. Последното бе добавено от въззивната инстанция към отегчаващите отговорността обстоятелства. Съдебното минало на Фаредин А. сочи извършването на тежки престъпления срещу личността.

Деянието - предмет на настоящото производство - разкрива негативна градация в асоциалното му поведение и престъпната му дейност в продължение на дълги години, белязани с упражняван системен психически, физически и емоционален тормоз спрямо пострадалата и собствената му дъщеря. "Ежедневните навици, характеризиращи се със злоупотреба на алкохол, наркотични вещества, хазартна зависимост определят подсъдимия като личност с липсващи трудови, социални и морални ценности, неосъзнаваща последиците от собственото поведение. Това разкрива високата  обществена опасност на личността му“, се заключава в съдебното решение.

Апелативният съд прецени, че присъденото от първата инстанция наказание е сериозно занижено и е нужно да се увеличи на доживотен затвор. Така ще се удовлетвори критерият за справедливост, заложен от законодателя.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Тленните останки на Фердинанд са у нас
Парламентарни избори 2024
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: