Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експертизите потвърдиха: При изборите за кмет в Бозвелийско е използвано невидимо мастило
Автор: Екип Varna24.bg 10:50 / 10.12.2019Коментари (0)6650
©
Днес се проведе заседание, образувано по жалба на Живко Панев, по оспорване на решение на ОИК – гр. Провадия за определяне на изборните резултати за кмет на с. Бозвелийско, община Провадия, област Варна.

В хода на процеса съдът назначи две съдебно-технически експертизи, както и химическа, с цел установяване дали е използвано т. нар. невидимо мастило при изборните бюлетини за кмет в с. Бозвелийско. Припомняме, че според заключението на първата експертиза е вероятно натиска върху бюлетините да е от вид мастило с изчезващо действие. Поради липсата на категоричност за употреба на т.нар. невидимо мастило върху недействителните бюлетини за кмет в с. Бозвелийско при първата експертиза, съдът назначи следващите експертизи - химическа и техническа, като възложи извършването им на Научноизследователския институт по криминалистика - София и Лабораторията към специализирания отряд за борба с тероризма.

Задачите към вещите лица бяха следните:

1. Да се установи има ли наличие на следи от пишещо средство - по възможност да се определи химичния му състав, без да бъде нарушавана целостта на представените за анализ образци.

2. Поставените върху бюлетините знаци, по какъв начин са нанесени и при нанасянето им дали е използвано обезцветяващо пишещо средство?

В днешното съдебно заседание вещите лица потвърдиха резултатите от направените от тях експертизи, като посочиха, че в анализа на недействителните бюлетини от произведения избор за кмет на кметство с. Бозвелийско, община Варна, е налице "категоричен извод, че изследваните безцветни щрихи са изписани върху бюлетините, като е използвано пишещо средство с обезцветяващо пишещо вещество“ и уточняват в експертизата си, че "подобни пишещи средства се продават свободно в търговската мрежа като "химикалки с изчезващо мастило“.

Експертизите са направени чрез изследване с микроскоп и видеоспектрален компаратор, химическо проявяване, течна и газова хроматография с масселективен детектор на обявените за недействителни бюлетини от произведения избор за кмет на кметство с. Бозвелийско, община Варна. В резултат, от общ брой 177 недействителни бюлетини, вещите лица обявиха, че обработени с изчезващо мастило от недействителните бюлетините за жалбоподателя - Живко Панев са: секция 18 – 76 бюлетини, секция 19 – 69 бюлетини; за Дамянов – в две избирателни секции са доказани общо 18 бр. недействителни бюлетини, отбелязани с обезцветяващо мастило.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения 7-дневен срок.



Още по темата: общо новини по темата: 245
17.12.2019 »
16.12.2019 »
04.12.2019 »
04.12.2019 »
30.11.2019 »
25.11.2019 »
предишна страница [ 1/41 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: