Ето ги най-новите санирани блокове в Белослав

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:14 / 20.01.2017
11770
Министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова, областният управител на Варна Стоян Пасев и кметът на община Белослав инж. Деян Иванов връчиха днес разрешенията за ползване на председателите на сдружения на собственици на обновени многофамилни жилищни сгради в общинския център.

Със средства от Националната програма за енергийна ефективност на обща стойност над 2,1 млн. лв. са реновирани три панелни блока в обособения през 1978 г. квартал "Младост" на града. Жилищният район се включва жилищни сгради с общо 618 апартамента и живущи в тях 1430 обитатели, детска градина, заведения, медицински център и е с изцяло изградена инфраструктура. След приключване на обновителните дейности по програмата вече 353 жители на Белослав живеят в 126 по-топли и уютни жилища в трите санирани сгради. С инвестираните в тяхното реновиране средства са подменени 937 кв. м дограма, изолирани са 7903,41 кв. м външни стени и е положена над 200 кв. м изолация на покрив. С цел повишаване на енергийната ефективност са топлоизолирани таваните на сутерените на сградите, а осветителни тела с нажежаема жичка в общите части са подменени с енергоспестяващи със сензори. 

Обновени са общо близо 13 000 кв. м разгъната площ.
Мисля, че работата по обновяването на трите блока е добре свършена. Гледайки съседните на тях, ясно виждаме разликата между предишното и сегашното им състояние, коментира министър Лиляна Павлова. Надявам се в близките седмици и останалите да станат част от програмата, допълни тя.

Резултатите и ефектът са видими и разликите в сградите, в техния облик и в това колко по-топло е в домовете, сами говорят за нуждата и ползите от програмата, така че се надявам тя да продължи, коментира още регионалният министър в оставка. Тя напомни, че освен волята на правителството, в сряда беше получена подкрепата на Народното събрание с решението за осигуряване на още един милиард лв. за изпълнение на дейности по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Надявам се да няма други препятствия пред нея в преходните времена на служебен кабинет и предстоящи предсрочни парламентарни избори, предвид осигуреното финансиране и реализирането на програмата в условията на пълна децентрализация, подчерта Павлова.

Освен трите сгради, чието изпълнение завърши, още три сдружения на собственици в Белослав с одобрени заявления за интерес и подкрепа и сключени договори с общината са подали искания за сключване на договори за целево финансиране от Българската банка за развитие за участие в Националната програма за енергийна ефективност.

Общо 159 са регистрираните сдружения на собственици на многофамилни жилищни сгради в област Варна, а 105 са подадените искания за сключване на договори за целево финансиране.


Виж коментарите (0)

Още по темата (107):
11.04.2024 Огромни проблеми с безплатното саниране и във Варна
04.04.2024 Експерт за санирането: Държавата не отделя и една стотинка за измерване на ефекта и резултатите
07.03.2024 Депутатите искат ревизия и строга отчетност за санирането
29.02.2024 Срокът за кандидатстване по втория етап от програмата за саниране е
удължен 
07.02.2024 Лавина от жалби за безплатното саниране
27.01.2024 Варненци, имате още две седмици, ако желаете да се включите в тази програма
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).