Историята оживява в училищния двор

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:52 / 15.04.2016
865
Бивши и настоящи ученици от
ОУ "Стоян Михайловски":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
VІІ СОУ "Найден Геров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
На 19 април, от 13.00 часа в двора на СОУ "Васил Левски" в град Вълчи дол, "Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол" от град Варна ще проведе открит урок на тема "Бит, култура и воински традиции на българите от ранното средновековие - VI - IX век", който включва представяне начина на живот, облекло, въоръжение и снаряжение, бит, култура и конни традиции на българите през ранното средновековие. Учениците ще имат възможност да се запознаят от близо с представените реплики на брони, ризници, шлемове, щитове, саби, копия, лъкове и стрели, да научат за тяхното използване, да наблюдават конни демонстрации на воински умения и бойни практики от гърба на коня, да изпробват сами оръжия и защитно въоръжение от времето на древните българи.

Събитието се осъществява в резултат на доброто сътрудничество с ръководството на училището и е част от образователната извън учебна програма на Сдружението за запознаване на учениците с българската история от близо, насърчаване на патриотизма и родолюбието у тях.

Сдружението осъществява целите си за работа с деца и подрастващи като организира и провежда открити уроци в училищата от град Варна и региона. Пример за това са посещенията в СОУ "Найден Геров", ОУ "Ангел Кънчев", ОУ "Стоян Михайловски", посещение в Учебен музей при Археологическия музей в град Варна по програмата "Ваканция в музея", както и осъществявания в момента проект "Войската българска - от Аспарух до наши дни. Оживяла приказка за българския воин." с участието на повече от 50 ученици от варненските училища, финансиран по програма "Родолюбие (2014-2016) от Министерството на отбраната, ИА "Военни клубове и военно-почивно дело", с изключителното партньорство и съдействие на Военноморски клуб Варна. За продължаване на дейността си в тази насока Сдружението кандидатства пред Фонд "Култура" на Община Варна с проекта "Конниците на Авитохол. Историята оживява в училищния двор.", подкрепен от ръководствата на десет училища от град Варна, по който проект ще могат да се проведат на живо открити уроци пред над 10000 ученици, включващи представяне на облекла, въоръжение и снаряжение, конни демонстрации на бойни умения от гърба на коня, стрелба с лък и др. от периода на ранното средновековие.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Катастрофа с ТИР на магистрала "Тракия"
Мъж пробва да счупи рекорд! Хванаха го да шофира с 4,25 промила а...
Стана ясна причината за тийнейджърското меле в Габрово
Отново меле на пътя Варна-Русе, пострадала е жена
Организират футболен турнир, каузата е благородна
Задържаха жена, пробола с ръжен мъжа си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).