Кипра отбелязва своя празник

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:53 / 23.05.2018
2439
Днес китното девненско село Кипра отбелязва своя празник, който по принцип е на 24 май. Поводът обаче не е Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, а паметта за 7 партизани, сред които петима кипренци. В периода на антифашистката съпротива те са се укривали в бункера в гората край селото, но са били заловени, изтезавани и убити. Това се е случило на 24 май 1944 година. Заради събора в Девня с течение на времето местните започват да отбелязват празника на селото ден по-рано – на 23 май.

Две са основните събития тази година: в 17 часа самодейци от местното читалище "Христо Ботев“ ще поднесат саморъчно изплетен възпоменателен венец пред паметника костница, а за 19 часа в селото е насрочен празничен концерт със заря.

Кипра е едно от малкото населени места в областта с голяма концентрация на партизански паметници. В обора на етнографската къща, която преди 1944 г. е била яташка и също разполага с бункер, е уредена експозиция, запазила спомени за периода на антифашистката съпротива и дейността на партизанския отряд "Васил Левски".

Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).