Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кипренските самодейци омагьосаха Балкана с фолклора на Варненския край
Автор: Екип Varna24.bg 11:13 / 24.07.2017Коментари (0)976
©
Самодейците от Народно читалище "Христо Ботев-1927" - с. Кипра, община Девня, изпълниха автентични фолклорни песни и танци в сърцето на Стара планина. Изявата им бе в рамките на провелия се през уикенда в село Рибарица традиционен Празник на народния обичай и автентичната носия, чийто организатор e Община Тетевен. На сцената в историческата местност Костина, която е лобно място на революционера Георги Бенковски, кипренци претвориха майсторски фолклорното своеобразие на колоритното си село и спечелиха не само овациите на публиката, но и сърдечните комплименти на самодейни състави от други етнографски области на страната.

Въпреки ранното ставане, дългото пътуване и морната жега, млади и стари дадоха всичко от себе си, за да представят фолклора на Варненския край на необходимата художествено-естетическа висота. Веднага след слизането си от автобуса, осигурен от Община Девня, самодейците се събраха край живописния бряг на река Бели Вит и започнаха да репетират за сценичната си изява.

За фолклорния празник в Рибарица кипренци се готвеха усърдно и дълго време. Задължително условие за участие в конкурса бе съставите да представят само автентични песенни и танцови изпълнения от своя етнографски район, като същото изискване важеше и за облеклото на изпълнителите. Това наложи НЧ "Христо Ботев-1927" - с. Кипра да поръча за изработка нови народни носии, при това два вида, с които самодейците се изявиха за първи път публично на фолклорния фестивал в Рибарица.

Изключително силно и въздействащо бе участието на ансамбъл "Кипра" с художествен ръководител Дияна Найденова, която е професионален хореограф. За разлика от други състави, които пяха и танцуваха на фона на записани мелодии, кипренци се изявиха изцяло на живо. Под съпровода на тъпан, гайда и акордеон колоритните баби от читалищната певческа група пяха народни песни, докато в това време чаровните изпълнителки от танцовия състав играха сложни и позабравени във времето кипренски хора́.
Всички песенни и танцови изпълнения, с които самодейците от Кипра участваха на фолклорното събитие, са официално признати за автентични от Министерството на културата и са включени в списъка на живите човешки съкровища на ЮНЕСКО. Сред тях бе и една стара кипренска песен, която впечатли публиката със своята актуалност:

"Пара́та днеска света владее, който я няма, трудно живее.

Пр.: Думбази-джамбази, карамели-бонбони, чоколади-мармалади, цели чукундури.
През тази криза много измряха, останалите забогатяха.
Пр.: Думбази-джамбази, карамели-бонбони, чоколади-мармалади, цели чукундури..."

Участие във фолклорния фестивал взе и колоритната мъжка певческа група към НЧ "Христо Ботев-1927" - с. Кипра, както и местната народна певица Невянка Василева. След техните изяви на сцената отново излязоха изпълнителките от танцов състав "Кипра". За да удовлетворят още едно задължителното условие на конкурса - за музикално-танцово изпълнение от друга фолклорна област на България, самодейките изтанцуваха шопското "Зидарско хоро". За целта им се наложи да се пременят за броени минути и при полеви условия с характерни за Софийско народни носии. Преди това те изпълниха атрактивния "Варненски танц" , чиято темпоритмика се синхронизира и посредством удари с дървени лъжици. Всички колективни изпълнения на кипренските самодейци се отличаваха с пленителен артистизъм, виталност, идеален синхрон и симетрия на танца. Доказателство за тяхното силно въздействие бяха и нестихващите аплодисменти на публиката.

Своеобразният фолклорен фестивал в сърцето на Стара планина има конкурсен характер, а журито ще обяви резултатите за отделните категории, в това число и Голямата награда, в близките дни. Кипренските самодейци си тръгнаха от Рибарица с благодарствени грамоти, ведро настроение и очакване за отлични оценки.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Евроизбори 2024
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: