Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
МВР предупреждава за измами по домовете: Мнимата инкасаторка-крадла се сдоби с обвинение
Автор: Петя Кузева 15:26 / 03.10.2023Коментари (0)724
© Фокус
Полицията разкри още подробности за измамната схема на мнимата служителка на "Топлофикация". Тя обирала възрастни хора под предлог, че влиза в домовете, за да отчита топломери и водомери. Преди дни тя беше задържана от служители на Шесто Районно полицейско управление в София. 

На брифинг пред сградата на полицейския участък тази сутрин комисар Румен Костадинов, началник на 6-то РПУ, разкри подробности как измамницата от Перник прави първоначалния контакт с жертвите си. 

"Тази дама прихваща отвънка на улицата възрастни хора, предимно жени, около 80-годишни. Пред тях тя казва, че е служителка на "Топлофикация" или на ВиК и трябва да отчита водомери и топломери. Докато ги заблуждава, успява да открадне парични суми и вещи, ценни и напуска", информира комисар Костадинов.

Полицейският началник отново призова семействата, децата и внуците по- възрастните хора регулярно да им припомнят за възможни измами. Когато човек идва и се представя за инкасатор, да знаят да звъннат на по-младите, препоръча той. 

От думите му стана ясно, че разследването започнало на 24 септември по сигнал на възрастна дама потърсила помощ в полицейския участък в столичния квартал "Бъкстон". След посещение на мнимата инкасаторка, жената установила, че от дома й е извършена кражба на пари.  

Тя разказала, че непозната жена се представила за служител на топлофикация и под предлог, че трябва да отчете данни от монтираните устройства, влязла в жилището. Едва когато си тръгнала, стопанката на дома установила, че липсва голяма сума. 

39-годишната жена е от Перник. При претърсванията в обитавана от нея хотелска стая са намерени доста откраднати вещи, сред тях часовници, златни накити и банкови карти. 

Часове по-късно и прокуратурата излезе с официално съобщение. 

"Софийска районна прокуратура обвини и задържа 39-годишна жена за кражби, извършвани на територията на гр. София.  

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 39-годишна жена от гр. Перник за извършена кражба, докато е била обявена за общодържавно издирване по друго досъдебно производство, по което същата е била привлечена в качеството на обвиняема за подобно деяние. 

На 22.08.2023 г. около 15,30 часа от апартамент в кв. "Борово" в гр. София обвиняемата е отнела сумата от 1000 лева от владението 89-годишна жена, без нейно съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.  

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 194, ал. 1 от НК.  

Обвиняемата е извършила кражбата, докато е била издирвана, тъй като е нарушила мярка "домашен арест", постановена от Софийски градски съд по досъдебно производство на Софийска районна прокуратура,  по което същата е била привлечена в качеството на обвиняема.  

To e за това, че за периода от около 10:56 часа на 25.08.2022 година до около 18,00 часа на 15.11.2022 година, при условията на продължавано престъпление – с три деяния, обвиняемата С.Б. е извършила три кражби на различни адреси в гр. София, като е отнела чужди движими вещи на обща стойност 1442,99 лева от владението на различни лица.  

В началото на декември 2022 г. С.Б. е привлечена към наказателна отговорност и е задържана за срок до 72 часа. Наблюдаващ прокурор е поискал спрямо нея да бъде определена най-тежката мярка за неотклонение. Състав на Софийски районен съд е определил спрямо С.Б. мярка за неотклонение "задържане под стража“, впоследствие Софийски градски съд е наложил спрямо обвиняемата мярка "домашен арест“. 

На 21.06.2023 г. в Софийска районна прокуратура е постъпила информация, че обвиняемата е нарушила постановената й от съда мярка "домашен арест". Kато с постановление на наблюдаващия прокурор незабавно по отношение на същата е постановено задържане за срок до 72 часа, считано от нейното установяване, и жената е обявена за общодържавно издирване. 

Впоследствие С.Б. е установена от служители на МВР, като на 02.10.2023 г. й е предявено постановлението за задържане за срок от 72 часа. Във основа на постановлението обвиняемата е задържана и приведена в арестa.    

Предстои да бъде внесено искане в съда за разглеждане на дело за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемата", пишат от прокуратурата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
Катастрофи в България
Бюджет 2024
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: