На Сирни заговезни девненци усетиха пречистващата сила на огъня

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:09 / 19.02.2018
1519
Тъпани и гайди огласиха Девня в последните часове на Сирни заговезни. По стара традиция след свечеряване в различни точки на общината бяха запалени буйни огньове от сухи борови дървета и съчки. 

Кметът Свилен Шитов и председателят на Общинския съвет Владимир Ненков се включиха в огнения ритуал на поляната на ул. "Дунав" в кв. "Девня 1", където се събраха доста хора. 

По-младите поискаха прошка от по-възрастните, с което бе изпълнена християнската традиция за всеопрощение в навечерието на Великия пост. Народни песни и хора́ се извиха край огнената клада. Майстори на домашното вино бяха донесли от гроздовата напитка и мезета, за да почерпят присъстващите. След като пламъците поспаднаха, мъжете започнаха да прескачат огъня, като пръв това стори кметът Свилен Шитов. 

Езическият ритуал, известен като "Олелия", "Поклади" и "Пали кош", се прави за здраве и берекет през годината. По-смелите прескачат пламъците, като по този начин се освобождават от натрупаните енергийни блокажи през зимата и се зареждат с нови сили. Изпълнението на зрелищния обред продължи до късно вечерта, а кметът пожела на девненци лек пост.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).