Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
На "Златни пясъци" бленуват за повече скандинавски туристи
Автор: Екип Varna24.bg 11:35 / 18.05.2015Коментари (0)1222
©
Архивна снимка
Празни кръчми, отрупани със стока сергии и малко румънци, германци и израелци по алеите. Така изглежда комплексът Златни пясъци три дни след налагането на забраната за строителство в курортите, считана за неофициален старт на летния сезон. Повечето обекти са отворили още по Гергьовден, когато хотелите на първа линия бяха претъпкани с гости от северната ни съседка. Но стопаните на ресторанти и магазинерите се жалват от почти нулеви обороти. И вкупом бленуват за повече скандинавски туристи.

"Най-възпитани са, не са капризни, знаят какво искат и не се пазарят. Румънците са палачори, обръщат всичко наопаки и накрая често си тръгват с празни ръце. А рускините са голям кошмар - купуват нещо, след това го връщат, вземат друго и така цяла седмица", обясняват продавачи от магазинчетата за плажни артикули и обувки в центъра на Златните. Същото твърдят и таксиджиите, отегчени от липсата на клиенти в жежкия майски ден.

"Има малко белгийци и руснаци от Норилск, но чакаме финландците на 1 юни, те са отлични клиенти. Лошото е, че идват късно и си тръгват рано. Ей тук отсядат - в "Ерма", сочи хотел на втора линия ветеран с жълта кола.

И кръчмарите харесват скандинавците, които не били фенове на омразния им ол инклузив, а предпочитали да се хранят извън хотелите, в заведения с програма.

50% намаление за българи е един от триковете, с който част от капанчетата запълват масите си в полупразния курорт. Клиентите са предимно работещи в комплекса или пристигнали за конгреси и форуми нашенци. Те хапват кебапче или кюфте за левче, въпреки че в менюто цената е 2 лв.

"Не е незаконно, правим отстъпката например като обедно меню", обясняват ресторантьорите.

Големият им проблем вече не е толкова ол инклузивът, а нароилите се покрай многото апартхотели супермаркети. "Те ни изяждат бизнеса. Златни пясъци вече съвсем заприлича на квартал. Къде в големите курорти из Европа ще видите хранителни магазини на всеки ъгъл? Тук обаче туристите стават все по-бедни, не идват да почиват, а да готвят, все едно са на къмпинг", възмущават се ресторантьори. Въпреки несгодите те са категорични, че за топсезона няма да повишават цените, които били заковани на нивата от миналото лято.

Същото важи и за уличните сергии. Малката бутилка вода там струва левче, колкото е и таксата за обществените тоалетни. По традиция плодовете са скъпи - българските ягоди се харчат за 12 лв. килото, докато в града струват 5 лв. Ябълките и крушите са по 5-6 лв., а розовите домати - по 8 лв., колкото струва и сянката на плажа. Въпреки лавината от критики, цената й и това лято пак ще е солена - 8 лв. за чадър, 8 лв. за шезлонг и 3 лв. за шалте. Така плажният ден на четиричленно семейство с всички екстри излиза 52 лв., колкото биха платили за нощувки със закуски и басейн в 3-звезден хотел до 25 юни.

Българите погрешно бият път до Гърция, където само според рекламите е евтино, възмущават се кръчмари и хотелиери. Според тях, докато още слънцето е меко и курортът не е пренаселен, нашенци могат да си починат царски на сносни цени на Златни пясъци. До 10 юни например в 4-звезден хотел полупансионът с ол инклузив струва 26 лв., а деца до 14 г. се настаняват безплатно. 25% отстъпка до 10-15 юни правят и най-тузарските 5-звездни хотели, където нощувката със закуска, вечеря, външен, вътрешен басейн и джакузи е 75 лв.

Капка катран във всички медени оферти обаче си остава платеният паркинг, за който се искат от 10 до 20 лв. дневно. Който не плати, може да попадне в лапите на "паяка". А той жили с 60 лв. такса и по още 2 лв. за всеки час престой на наказателния паркинг.

Сафридът е най-дребната риба в менютата

Притиснати от неясните прогнози за сезона, търговци и ресторантьори авансово са взели антикризисни мерки. На битака на Златните цените са като във Варна и всичко подлежи на пазарлък. Банските вървят по 40-42 лв., джапанките са 12-15 лв., хавлиите - 15-23 лв.

Сувенирните магазинчета масово предлагат намаления - 3 артикула на цената на 2. Палачинките се харчат за 3 лв., толкова е и билетчето за голямото виенско колело за деца до 7 г. В повечето капанчета кафето е по 2 лв., а в ресторантите е с лев отгоре.

Скумрията на скара, сафридът, пиците, мусаката и българският боб, гарниран с надница са по 10 лв., а мешаната скара върви по 18 лв. Ракията варира от 2,50 до 6 лв. за 50 грама, а шопската салата - от 4,50 до 6 лв. Навсякъде обаче стековете са еднакво скъпи - 24 лв., пържените картофки са по 3 лв., а в менютата отсъства любимата риба на народа - цацата. "Чужденците не я поръчват, затова тръгваме от сафрид нагоре", обясняват сервитьори. Най-скъпите предложения от рибното меню са калканът и леферът за 28-29 лв.

В по-непретензиозните кръчми малката наливна бира е 1,80 лв., а голямата - 2,50 лв. В най-горните части на Златните вече има и наливна бира по лев, обясняват келнери.

Източник: в. "Труд"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: