Ново огнище на птичи грип в Търновско

Автор: Луиза Транчева
Коментари (0)
17:22 / 14.02.2024
1458
Ново огнище на птичи грип засякоха във Великотърновска област, предаде кореспондент на "Фокус" . От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) уточниха, че заболяването е установени във ферма в горнооряховското село Върбица. Във фермата се отглеждат пекински патици. В обекта живеят над 37 000 броя патици.

Около засегнатата ферма  са определени 3-километрова предпазна зона, в която попадат: селата Върбица и Горски долен Тръмбеш и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: с. Горски горен Тръмбеш, с. Писарево, гр. Долна Оряховица и с. Драганово от общ. Горна Оряховица, с. Царски извор, с. Сушица и с. Бряговица от общ. Стражица и с. Джулюница, с. Добри дял и с. Козаревец от общ. Лясковец, обл. Велико Търново.

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Обърната кола преди село Старо Оряхово, движението е ограничено
Украинец, шофиращ кола с бургаска регистрация, се удари в мантине...
Човек е бил блъснат от влака Варна - Добрич, десетки хора останах...
Проф. Рачев каза кои два черноморски язовира са били под наблюден...
Има загинал при жестоката катастрофа на АМ "Тракия" в района на И...
Много тежка катастрофа на АМ "Тракия" 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).