Няма нанесени поражения върху солодобивния център край Провадия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:32 / 08.10.2010
738
Няма нанесени поражения върху най-ранния солодобивен център край Провадия, където всъщност е бил епицентърът на труса, регистриран към 22.51 часа снощи. Това съобщи   професор Васил Николов, ръководител на археологическите разкопки на солниците край града. Не са регистрирани щети нито по сондажите, нито по камъните и съоръженията. "Това беше важно да се провери, защото правим всичко възможно да опазим тази солница", коментира археологът. Трусът е бил вертикален и не е било толкова опасно за обекта.

На въпрос дали има връзка между солното находище и земетресенията в района, Васил Николов обясни, че солното тяло представлява конус, който е широк около 15 километра в долната си част и големина 800 на 400 метра в горната си част. Солното тяло е пластично и върви нагоре с конусовидна форма. При натрупване на напрежение в солното тяло, то се освобождава периодично с леки трусове, които са винаги вертикални.

"Някой смятат, че съвременното солодобиване има отношение към земетресенията в този район. Това, което аз съм прочел в литературата по въпроса показва, че съвременното солодобиване няма отношение", коментира Николов. Става въпрос за малки обеми за разтоварване на сол, които определено не влияят и това са нормални, периодични земетресения, които са се случвали непрекъснато в целия период на формиране на това солно тяло.

Професор Николов обясни, че солното тяло е било хоризонтален пласт в море, който се е пропукал и под натиска на страничните пластове солта е започнала да се издига нагоре солта и е образувала това конусовидно солно тяло. Този процес продължава и в момента, а земетресението е от типа на нормалното за това солно тяло. "Солното находище е причина за земетресенията в региона, но не и съвременното солодобиване", допълни Николов.

Източник: Агенция "Фокус"


Виж коментарите (0)

Още по темата (33):
15.10.2010 Областният помага на пострадал от земетресението в Провадия
11.10.2010 Направиха оглед на щетите от провадийското земетресение
10.10.2010 Жената, която усеща трусовете с тялото си: Скоро няма да има силно земетресение у нас
09.10.2010 Кметът на Шабла сънувал земетресенията
09.10.2010 Сеизмолог: Серията трусове е съвпадение
09.10.2010 Баба Гергина: Живея втори живот
Още новини от Регионални новини:
Млада двойка не хареса живота в града, осъществиха мечтата си за ...
Дни на отворените врати на детските заведения в Добрич 
Масов бой с бухалки и метални тръби, четирима ранени и един задър...
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).