Община Девня организира богоявленски ритуал край Вълшебния извор

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:26 / 05.01.2017
930
Ритуалът по спасяването на богоявленския кръст в Девня ще бъде изпълнен въпреки неблагоприятните прогнози за времето. Това заяви кметът на общината Свилен Шитов, който прикани всички смелчаци да участват в древния предхристиянски ритуал. 
 
За поредна година Община Девня организира празнично честване на Йордановден и ритуално хвърляне на Разпятието във водите на река Девня. Събитието ще се състои на 6 януари от 11 часа на територията на комплекс "Вълшебен извор", от където извира река Девня. 

Богоявленската литургия ще бъде отслужена от отец Иван, след което свещеникът ще хвърли Светия кръст. Миряните могат да си носят съдове, които да напълнят със светената речна вода, за да я отнесат в домовете си. 

"Нека всички, които искат да съпреживеят този древен християнски празник, да заповядат и да се пробват да спасят Светия кръст", призова Свилен Шитов. Община Девня е осигурила специална награда за този, който извади Разпятието. За всички участници и за присъстващите миряни ще има червено вино и дребни сладки. В празничната програма ще се включат самодейци при Народно читалище "Отец Паисий", кв. "Река Девня".

В горното течение на р. Девня, където ще се проведе ритуалът, водата не е чак толкова студена, защото изворите, образуващи речния отток, са с постоянна температура от около 18 градуса. Миналата година в богоявленския ритуал се включиха осем смелчаци от Девня, а кръста спаси 21-годишният Иван Славов. Участниците изиграха и зрелищно мъжко хоро в река Девня.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Млада двойка не хареса живота в града, осъществиха мечтата си за ...
Дни на отворените врати на детските заведения в Добрич 
Масов бой с бухалки и метални тръби, четирима ранени и един задър...
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).