Община Девня прави неделен пазар, за да преоткрива древното си минало

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
16:05 / 29.09.2017
4066
Кметът на Девня Свилен Шитов има намерение да обособи открита търговска площ, която да се ползва за неделен пазар от земеделски производители и търговци на битови стоки. Тя ще се разпростира върху 5-декаров общински парцел в квартал "Река Девня", който в момента е буренясал, а немалка част от него е превърната в сметище. Това стана ясно на провелата се днес общинска сесия, след като съветникът Мартин Иванов попита кмета по каква причина се разчиствали шубраците в района.

Идеята е пространството да се социализира, а Девня да започне да конкурира неделния пазар, който се организира в близкия град Суворово. По този начин общината ще започне да привлича хора от съседни населени места, търговията ще се оживи и ще се насърчат местните земеделски производители.

С таксите от наеми за отдаване на търговски площи Община Девня има намерение да финансира археологически разкопки в района, под който лежат останките от централната част на древния римски град Марцианопол, обясни Свилен Шитов.

Археологическите разкопки излизат непосилно скъпи за бюджета на общината. През 2009 година, когато е започнало проучването на пластовете около Музея на мозайките, общината е инвестирала 20 хил. лева за площ от 300 кв. метра, посочи кметът. С осигуряването на средства за археологически разкопки древните руини ще се впишат в съвременния градски екстериор, а Девня ще се развива като дестинация за културно-исторически туризъм, което е сред водещите приоритети в управленската програма на Свилен Шитов.

По отношение на модерния пазар, който в момента се изгражда в кв. "Девня-2", кметът заяви, че е предупредил всички наематели, че търговската дейност там ще се извършва само на закрито. Гледки като зеленчуци на тротоара повече няма да има, увери Шитов в отговор на въпрос на съветника Васил Иванов, който коментира, че търговците на ул. "Просвета" са свикнали "да са първа кипра на първа линия", с което създават доста неудобства на гражданите.

В точка "Питания" девненецът Красен Марков постави въпроса за нерегламентираното лепене на рекламни плакати и постери, което е в нарушение на общинската Наредба за рекламната дейност. "Има наредба, но няма контрол", констатира Марков. В отговор кметът заяви, че администрацията е изпратила писмо на фирма за бързи кредити, с чиито постери преди време е бил облепен целият град, но оттам отговорили, че нямат нищо общо с това. Свилен Шитов призова гражданите да снимат нарушителите, ако ги хванат в крачка, и да подават своевременно сигнали на телефона на Дежурния по община - 0886 699 055. По този начин ще се осигури доказателствен материал, на базата на който нарушителите ще бъдат глобявани.


Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).